01. 08. 2019
Чийзкейк с къпини |
За основата:
150 грама маслени бисквити /бишкоти или други, каквито има /50-100 грама лешници, орехи или смес / с лешници е най-ароматно :)/, 70 гр краве масло, 1 с.л. мед /може и без нея/
За пълнежа :
За пълнежа :
150 гр прясна извара /извара за готвене на Лидъл/или рикота, 200 гр крема сирене /виж идея за Домашно крем сирене/, 100 грама бял шоколад /става и с черен или млечен, но вкуса се променя/, 80 гр захар, ванилия, лимонова есенция, кората на 1 лимон.
ПП за пълнежа може да се използва и заквасена сметана вместо крем сирене, или разрлични комбинации от трите продукта, стига общото количество да не надхвърля 350 гр
За топинга: 500 гр къпини, 300гр захар, 50 мл вода, 1 непълна ч.л. агар - агар.
Поръсваме къпините със захарта, заливаме с вода и оставяме да поври, за да омекнат плодовете. Нужно е да се претрие през цедка, за да се махнат семчиците и твърдата вътрешност на къпините. Може да се направи и ден предварително. Сгъстява се с агара, когато тортата е готова непосредствено преди употреба.
Приготвяне: 1. Правим основата, като в блендера смиламе ядките, бисквитите и маслото.
3. Застиламе основата на тавата и стените с хартия за печене. Изсипваме бисквитената смес и разпределяме равномерно по дъното и стените. Притискаме с чаша с плоско дъно. Оставяме в хладилник докато правим течната смес.
3. Смесваме внимателно изварата с крема сиренето, захарта. добавяме и ароматите, разтопения шоколад, Внимаваме и не бъркаме много, защото сместа става рядка .Изсипваме върху бисквитите. Заливаму с топлия топинг и с шешче или клечка за съби разбяркваме за мраморен ефект. Оставяме в хладилник за една нощ.
4. Можем да украсим с пресни малини или къпини.
Вместо топинг можем да използваме и готово сладко от къпини.
Няма коментари:
Публикуване на коментар