Фава - жълт грах по гръцки
Продукти:
300 грама фава, 900 мл вода, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 50 мл. зехтин, сол, черен пипер на вкус. За поднасяне - червен/салатен лилав лук/, лют червен пипер, зехтин.
Приготвяне: Фавата се вари на тих огън с лука, чесъна, зехтин до омекване. Става бързо за около 30-40 минути увира. Пасира се. Когато изстине се сгъстява още. Сервира се в дълбока чиния поръсена със зехтин, нарязан на ситно червен лук, магданоз и лют червен пипер.
Добро е и горещо и студено. Да се поднесе с препечени ръжени хлебчета, брускети със сушени домати , препечени филийки. Подходящо е за основно ястие със салата според сезона.
Варианти:
- С малко повече вода става като крем-супа.
- Много и подхожда пресен джоджен.
Слагам няколко стръка докато се вари и преди пасирането ги после ги изваждам.
- Вместо с червен лук може да се сервира и с пресен лук.
Добро е и горещо и студено. Да се поднесе с препечени ръжени хлебчета, брускети със сушени домати , препечени филийки. Подходящо е за основно ястие със салата според сезона.
Варианти:
- С малко повече вода става като крем-супа.
- Много и подхожда пресен джоджен.
Слагам няколко стръка докато се вари и преди пасирането ги после ги изваждам.
- Вместо с червен лук може да се сервира и с пресен лук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар