Пържени оризови топки /аранчини, оранжеви портокалчета/
ПРОДУКТИ: 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, парченце целина, 1 морков, 1ч.ч. ориз, 3ч.ч. вода или домашен зеленчуков бульон, 5 - 6 с. л грах, 5 - 6 с. л царевица / Може вместо царевица и грах, гъби, или други зеленчуци/, 100 гр. кашкавал или моцарела.ПРИГОТВЯНЕ: Лукът, чесънът, морковът, целината се задушават на тих огън със 1/2 ч.л. сол.Добавяме ориза. Заливаме с горещия бульон и оставяме да ври на много тих огън. Добавят се шепа грах и шепа царевица. Оризът трябва да е напълно изстинал. Може да се използва ориз приготвен от предния ден. Кашкавала /моцарелата/ се нарязват на кубчета. От изсиналия ориз с влажни ръце се правят малки колкото шепата на ръката топчета. В средата на всяко оризово топче се слага парче кашкавал. Точето се притиска с длани за да стегне оризът около кашкавала. Всяко топче се панира в брашно, яйца и галета. Охлаждат се в хладилник, където могат да изчакат пърженето и няколко часа.
Пържат се преди сервиране, като отново се потапят в яйце. Сервират се топли.
Подходящ за поднасяне е пикантен доматен сос, лютеница, салата "Снежанка", чеснов сос.
ПРЕПОРЪКИ: 1. Трудоемко е , ако се бърза и се прави всичко в един ден!
2. Към ориза да се добави настърган кашкавал или пармезан.
3. Ако се прави с гъби - те се задушават отделно!
4. Може да се използва останал ориз със зеленчуци!
Няма коментари:
Публикуване на коментар