шоколадов кекс с червено вино |
/ Много нежна текстура, наситен аромат и вкус /
По идея на Ирина Купенска! и Smitten kitchen Благодаря!
Продукти:
125г меко масло
180г кафява захар + 100 г бяла захар
3 яйца, на стайна температура
1 капсула портокалова есенция /кората на 1 портокал
250мл червено вино /колкото е по-ароматно и качествено, толкова по- добре.!
200г брашно + 1 чаена лъжица бакпулвер + 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат + щипка
сол
1 чаша какао - 70г какао / 60 гр за кекса, 10 грама за
поръсване на формата
1 шепа
дребни шоколадови капки или нарязан
черен шоколад
1
бурбонска ванилова захар
Шепа нарязани орехи за украса.
Глазура:100 гр. черен шоколад, 50 гр масло, 2 с.л. заквасена сметана.
Фурната
се загрява на 180°C.
ПРИГОТВЯНЕ :
Формата за кекс се намазва обилно с масло и поръсва през цедка с 1 – 2 с. л. какао.
Брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта се пресяват. Маслото се разбива на пяна с двата вида захар. Постепенно се добавят яйцата. Добавят се ароматите. Постепенно се слага брашното, като се редува с виното. /Брашно, вино, брашно , вино/. Получава се пухкава кексова смес.
Добавяме шепа шоколадови капки.
Сместа се изсипва в кексовата форма и се пече за 35-40 минути или докато
клечка, забита в центъра, излезе суха.
Оставя се за 5-10 минути във формата. Обръща се върху метална решетка. Като
поизстине, но е още топъл, се залива внимателно с топлата глазура.
Поръсва се с нарязани орехи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар