30 септември 2020

Шоколадов кекс с червено вино

шоколадов кекс с червено вино

/ Много нежна текстура,  наситен аромат и вкус / 

 Форма за кекс с диаметър 23см. / може да се изпече и в кръгла или правоъгълна тавичка/

По идея на Ирина Купенска!   и Smitten kitchen  Благодаря!

Продукти

125г меко масло
180г кафява захар + 100 г бяла захар
3 яйца, на стайна температура
1 капсула портокалова есенция /кората на 1 портокал
250мл червено вино /колкото е по-ароматно и качествено, толкова по- добре.!
200г брашно + 1 чаена лъжица бакпулвер + 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат + щипка сол
1 чаша какао
  -  70г какао / 60 гр за кекса, 10 грама за поръсване на формата

1 шепа дребни шоколадови капки  или нарязан черен шоколад

1 бурбонска ванилова захар

Шепа нарязани орехи за украса.

Глазура:
100 гр. черен шоколад, 50 гр масло, 2 с.л. заквасена сметана.

Фурната се загрява на 180°C.


ПРИГОТВЯНЕ :

Формата за кекс се намазва обилно  с масло и поръсва през цедка  с 1 – 2 с. л. какао.
Брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта се  пресяват. Маслото се разбива на пяна с двата вида захар. Постепенно се добавят яйцата.  Добавят  се ароматите. Постепенно се слага брашното, като се редува с виното. /Брашно, вино, брашно , вино/.  Получава се пухкава кексова смес.

Добавяме шепа шоколадови капки.
Сместа се изсипва в кексовата форма и се пече за 35-40 минути или докато клечка, забита в центъра, излезе суха.
Оставя се за 5-10 минути във формата. Обръща се върху метална решетка. Като поизстине, но  е още топъл,  се залива внимателно с топлата глазура.
Глазура: Черният шоколад и маслото се разтопяват на водна баня.

Добавя се сметаната. Разбива си до гладка, лъскава глазура. Докато е топла и течна внимателно се изсипва върху топлия кекс.

Поръсва се с нарязани орехи.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации