Постен ябълков щрудел |
1 пакет /400гр/ фини точени кори за баклава /Фамилия или от турските в зелената опаковка/
1/2 ч.ч. светла кафява захар
1/2 ч.ч. смес от зехтин и олио
500 гр. /4 - 5/ ябълки, настъргани на едрото ренде с кората
1 кутийка локум, нарязан на четвъртинки или черен шоколад /2024
кората на един портокал
1/2 чаша галета /или постни обикновени бисквити
1/2 ч. л. канела,
1 капсула ванилия,
1/2 ч.ч. смес от зехтин и олио
500 гр. /4 - 5/ ябълки, настъргани на едрото ренде с кората
1 кутийка локум, нарязан на четвъртинки или черен шоколад /2024
кората на един портокал
1/2 чаша галета /или постни обикновени бисквити
1/2 ч. л. канела,
1 капсула ванилия,
1/2 ч.ч. смлени орехи
1/2 ч.ч. захар,
1ч. ч. сок от портокол,
малка пръчка канела,
ванилия,
1 пъпка карамфил,
щипка лимонтузуПриготвяне:
Локумът се реже на осминки./шоколадът се реже на едро
Ябълките се настъргват на едрото ренде.
Добавят се смлените орехи, настърганата кора от портокал, галетата/бисквититесмлени/ и канелата. Обърква се. Разделя се на малки порции, според броя на корите - за около 8 - 10 рула.
Всяко щруделово руло се прави от 2 фини кори.
Работи се много внимателно, защото корите са тънки и се късат лесно.
Всяко щруделово руло се прави от 2 фини кори.
Работи се много внимателно, защото корите са тънки и се късат лесно.
Взема се кора, поръсва се с 1-2 лъжици от мазнината и 1 л захар
Слага се втората кора.
Ръси се отново с 1 - 2 л от мазнината, поръсва се със 1 -2 л захар и тук се поръсва цялата кора с 2-3 лъжици от нарязаните /едросмлени/ орехи.
Така при навиването орехите остават извън плънката, изпичат се добре и добавят вкус и хрупкавост на щрудела!
В единия край се слага плънката. Върху ябълките се нареждат 5 - 6 парченца локум.
Започваме да навиваме на стегнато руло.
Срязва се на 2 равни части. Нареждат се в дълбока, намазана с мазнина тава.
Така се оформят около 10 рула.
Намазват се отгоре с мазнина.
Пекат се до златисто около час на 160 градуса.
Когато рулата покафенеят правим сиропа.
Завираме портокаловият сок, захарта, карамфила, пръчката канела. Ври около минута. Прецеждаме сиропа.
Добавяме капки лимонов/портокалов аромат, щипка лимонтузу.
Изваждаме тавата от фурната.
Така се оформят около 10 рула.
Намазват се отгоре с мазнина.
Пекат се до златисто около час на 160 градуса.
Когато рулата покафенеят правим сиропа.
Завираме портокаловият сок, захарта, карамфила, пръчката канела. Ври около минута. Прецеждаме сиропа.
Добавяме капки лимонов/портокалов аромат, щипка лимонтузу.
Изваждаме тавата от фурната.
Сиропираме горещ щрудел с горещия сироп.
Поливаме всяко руло с горещия сироп.
Оставяме да се охлади.
Завиваме само с кърпа, за да не се задуши и да остане хрупкав.
Поливаме всяко руло с горещия сироп.
Оставяме да се охлади.
Завиваме само с кърпа, за да не се задуши и да остане хрупкав.
Добре е да престои поне 1 нощ!
2024 г - Срязах корите на две.
1- ва кора -олио, захар, едро нарязаните орехи
2 - ра кора - олио, захар, плънка, шоколад
1- ва кора -олио, захар, едро нарязаните орехи
2 - ра кора - олио, захар, плънка, шоколад
Завивах ги като пакетче, като прихлупвам краищата и навивам.
Станаха
14 рулца с 600 гр. ябълки.
Станаха
4.08.24 |
14 рулца с 600 гр. ябълки.
ПОСТНО И ВКУСНО!
Няма коментари:
Публикуване на коментар