29 март 2019

Хрупкав ябълков щрудел с портокалов аромат

Постен ябълков щрудел
















Продукти:
 
1 пакет /400гр/ фини точени кори за баклава /Фамилия или от турските в зелената опаковка/
1/2  ч.ч. светла кафява захар
1/2 ч.ч. смес от зехтин и олио
500 гр. /4 - 5/ ябълки, настъргани на едрото ренде с кората
1 кутийка локум, нарязан на четвъртинки или черен шоколад /2024
кората на един портокал
1/2 чаша  галета /или  постни обикновени бисквити
1/2 ч. л. канела,
1 капсула ванилия, 
1/2 ч.ч. смлени орехи
1/2 ч.ч. нарязани орехи /важно е да са отделно!!!
постен ябълков щрудел
















За сиропа: 
1/2 ч.ч. захар, 
1ч. ч. сок от портокол, 
малка пръчка канела, 
ванилия,
1 пъпка карамфил, 
 щипка лимонтузуПриготвяне: 
Локумът се реже на осминки./шоколадът се реже на едро
Ябълките се настъргват на едрото ренде. 
Добавят се смлените орехи, настърганата кора от портокал,  галетата/бисквититесмлени/ и канелата. Обърква се. Разделя се на малки порции, според броя на корите - за около 8 - 10 рула.
Всяко щруделово руло се прави от 2 фини кори.
Работи се много внимателно, защото корите са  тънки и се късат лесно.
Взема се кора, поръсва се с 1-2 лъжици от мазнината и 1 л захар
 Слага се втората кора.
 Ръси се отново с  1 - 2 л от мазнината, поръсва се със 1 -2 л захар и тук се поръсва цялата кора с 2-3 лъжици от  нарязаните /едросмлени/ орехи. 
Така при навиването  орехите  остават извън плънката, изпичат се добре и добавят вкус и хрупкавост на щрудела!
В единия край се слага плънката. Върху ябълките се нареждат 5 - 6 парченца локум. 
Започваме да навиваме на стегнато руло. 
Срязва се на 2 равни части.  Нареждат се в дълбока,  намазана с мазнина тава. 
Така се оформят около 10 рула.
Намазват се отгоре с мазнина.
Пекат се до златисто около час на 160 градуса.
Когато рулата покафенеят правим сиропа.
Завираме портокаловият сок, захарта, карамфила,  пръчката канела. Ври около минута. Прецеждаме сиропа.
Добавяме капки лимонов/портокалов аромат, щипка лимонтузу.
Изваждаме тавата от фурната. 
Сиропираме горещ щрудел с горещия сироп.
Поливаме всяко руло с горещия сироп.
 Оставяме да се охлади.
Завиваме само с кърпа, за да не се задуши и да остане хрупкав.
Добре е да престои поне 1 нощ!

2024 г - Срязах корите на две.
1- ва кора -олио, захар, едро нарязаните орехи
2 - ра кора - олио, захар, плънка, шоколад
Завивах ги като пакетче, като прихлупвам краищата и навивам.
Станаха 
4.08.24 

14 рулца с 600 гр. ябълки.

ПОСТНО И ВКУСНО!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации