Постен ябълков сладкиш с шоколадов сос „ Кафе“
Продукти:
200 гр. брашно, 1 ч.л бакпулвер, 250 гр мед-течен,
топъл, 30 мл олио, 1 ч.ч. смлени орехи, 1 с.л какао, кората но един портокал, 350
гр ябълки – 2 големи, почистени от семките, настъргани на едрото ренде – не ги
беля, 1 ч.л. сода + 30 мл оцет, 2 ч.л.
подправка за меденки, 2 ч.л джинджифил, 2 парченца, нарязан на дребно локум.
Шоколадов сос „ Кафе“ - 50 мл еспресо, 2 ч.л кафява захар, 90
гр черен шоколад /70 % с портокал/. Шоколадът се темперира с горещото
кафе. – Половината шоколад се залива с горещото кафе овкусено със захарта.
Разбърква се до разтопяване на шоколада. Постепенно се добавя и другия шоколад.
Става гладък сос. С него се залива кекса на три – четири етапа. Докато е топъл и по-късно за глазиране.
Ябълките се настъргват на едрото ренде. Добавя се топлият
мед, смлените орехи, олиото. Разбърква се. Брашното се пресява с подправките, какаото и бакпулвера. Добавя
се към ябълковата смес. Бърка се внимателно. Добавя се содата, която се шупва в
малко оцет или лимонов сок. Разбърква се. Сместа се изсипва във форма за кекс с
релефни стени. / Пека в 2 по 13 см/. Формата за кекс с релефни стени се намазава
с олио и посипва с брашно. Пече се на 180 гр - 50 минути. Не се отваря ноне 40 минути!!!!
Проверява се с клечка. Ако е влажно, печенето продължава още 10-15 минути. Още
топло се залива с 4 -5 л от шоколадовия сос.
Първия път се правят дупчици в кекса с клечка за зъби. Така сосчето попива навътре в кекса.
След няколко минути пак се залива с шоколадовия сос. То се поема от топлия сладкиш..
Не изтича в чинията!Трети път се залива, когато кекса е поизстинал, а соса е стегнал малко.
Първия път се правят дупчици в кекса с клечка за зъби. Така сосчето попива навътре в кекса.
След няколко минути пак се залива с шоколадовия сос. То се поема от топлия сладкиш..
Не изтича в чинията!Трети път се залива, когато кекса е поизстинал, а соса е стегнал малко.
Кексчето става леко ронливо, като всяко постно, плодово, кексово тесто.
Тексурата е пореста и поема много добре шоколадовия сос. Във вкуса се усеща лека лютивинка, от джинджифила, а горчивината на кафето и черният шоколад се съчетава перфектно със сладостта и аромата на меда и ябълките.
Тексурата е пореста и поема много добре шоколадовия сос. Във вкуса се усеща лека лютивинка, от джинджифила, а горчивината на кафето и черният шоколад се съчетава перфектно със сладостта и аромата на меда и ябълките.
ПОСТНО И ВКУСНО!
Няма коментари:
Публикуване на коментар