23 март 2019

Постен ябълков сладкиш с шоколадов сос "Кафе"


Постен ябълков сладкиш с шоколадов сос „ Кафе“

Продукти:
200 гр. брашно, 1 ч.л бакпулвер, 250 гр мед-течен, топъл, 30 мл олио, 1 ч.ч. смлени орехи, 1 с.л какао, кората но един портокал, 350 гр ябълки – 2 големи, почистени от семките, настъргани на едрото ренде – не ги беля,  1 ч.л. сода + 30 мл оцет, 2 ч.л. подправка за меденки, 2 ч.л джинджифил, 2 парченца, нарязан на дребно локум. 
Шоколадов сос „ Кафе“ - 50 мл еспресо, 2 ч.л кафява захар, 90 гр черен шоколад  /70 % с портокал/. Шоколадът се темперира с горещото кафе. – Половината шоколад се залива с горещото кафе овкусено със захарта. Разбърква се до разтопяване на шоколада. Постепенно се добавя и другия шоколад. Става гладък сос. С него се залива кекса на три – четири  етапа. Докато е топъл и по-късно за глазиране.

Приготвяне:
Ябълките се настъргват на едрото ренде. Добавя се топлият мед, смлените орехи, олиото. Разбърква се. Брашното се пресява с подправките, какаото и бакпулвера. Добавя се към ябълковата смес. Бърка се внимателно. Добавя се содата, която се шупва в малко оцет или лимонов сок. Разбърква се. Сместа се изсипва във форма за кекс с релефни стени. / Пека в 2 по 13 см/.  Формата за кекс с релефни стени се намазава с олио и посипва с брашно. Пече се на 180 гр -  50 минути. Не се отваря ноне 40 минути!!!! Проверява се с клечка. Ако е влажно, печенето продължава още 10-15 минути. Още топло  се залива с 4 -5 л от  шоколадовия сос.
Първия път се правят дупчици в кекса с клечка за зъби. Така сосчето попива навътре в кекса.
След няколко минути пак се залива с шоколадовия сос.  То се поема от топлия сладкиш..
Не изтича в чинията!Трети път се залива, когато кекса е поизстинал, а соса е стегнал малко.
Кексчето става леко ронливо, като всяко постно,  плодово, кексово тесто.
 Тексурата е пореста и поема много добре шоколадовия сос. Във вкуса се усеща лека лютивинка, от джинджифила, а горчивината на кафето и черният шоколад се съчетава перфектно със сладостта и аромата на меда и ябълките.
ПОСТНО И ВКУСНО!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации