Шоколадов чийзкейк с ягоди
Продукти
за 20 см - кръгла тава с падащо дъно /Джейми Оливър
175 грама шоколадови бисквитки /Роден край с какао или други/,50 - 100 грама орехи,
53 грама краве масло,
510 грама извара /Сладкарска на Лидл или равни масти извара и крема сирете, или само крема сирене/,
150 грама заквасена сметана,
150 грама захар,
2 яйца,
210 грама черен шоколад /или смес от черен и млечен/, портокалова есенция и ванилия за аромат,
150 грама пресни ягоди
Ганаш за заливката - 100 мл сметана, 100 грама черен шоколад, няколко капки портокалова есенция
Приготвяне:
Орехите се смилат в блендер /счукват се на трохи/, добавяме орехите и постепенно разтопеното масло. Изсипваме в тавичката върху хартия за печене и притискаме трохите с пръсти или чаша с равно и плоско дъно.
Не правим ръб отстрани, както прикласическите чийзкейкове.
Оставяме в хладилник за поне 20 минути.
Разтопяваме шоколада -210 грама
Разбиваме изварата и заквасената сметана на пухкав крем. Постепенно добавяме яйцата, захарта, ароматите. Става редичко, но при печене се стяга. Ако се разбива на ръка си остава по-гъсто. Накрая прибавяме и разтопения шоколад. Печем в загрята на 180 гр. фурна около час. Средата трябва да е леко подвижва.
Като поизстне, изваждаме от тавата и заливаме с шоколадов ганаш. Украсяваме и сервираме с пресни ягоди.
Ягодите може да се желират с агар за да се съхранят по- дълго.
Виж тук употреба на агар-агар
Разтопяваме шоколада -210 грама
Разбиваме изварата и заквасената сметана на пухкав крем. Постепенно добавяме яйцата, захарта, ароматите. Става редичко, но при печене се стяга. Ако се разбива на ръка си остава по-гъсто. Накрая прибавяме и разтопения шоколад. Печем в загрята на 180 гр. фурна около час. Средата трябва да е леко подвижва.
Като поизстне, изваждаме от тавата и заливаме с шоколадов ганаш. Украсяваме и сервираме с пресни ягоди.
Ягодите може да се желират с агар за да се съхранят по- дълго.
Виж тук употреба на агар-агар
Няма коментари:
Публикуване на коментар