Дупени картофи 😜
/ Или както казва един приятел - вегетариански пържоли 😊 .
ПОСТЕН ВАРИАНТА - ЗЕХТИН И ОЛИО.
1, 5 кг картофи . средно-големи. Избират се еднакъв размер.
125 грама краве масло, 1 ч.л. сол, 5-6 лъжици олио
Приготвяне: Картофите без да се белят, се измиват хубаво с топла вода и гъба. Подсушават се Нарязват се на половинки. Дълбока тава се намазва с олио и се поръсва със сол. Пускат се и парченца от маслото. Картофите се нареждат със срязаното надолу, плътно един до друг. Останалото масло и сол се разпределят върху картофите. Пекат се около час на силна фурна, докато отдолу хванат хрупкава, златисто-кафява коричка.
Оставят се малко да се охладят. Поемат всичката сложена мазнина.
Най-вкусни са горещи.
Поднасят се със салата, млечен сос, лютеница, сирене или кашкавал.
През постни дни могат да се направят и само с олио или зехтин, но с масло е най ароматно и коричката е най-хрупкава.
Няма коментари:
Публикуване на коментар