14 март 2019

Пълнена печена тиква с мед и сушени плодове

Пълнена печена тиква с мед и сушени плодове

Няма точна рецепта, защото зависи от големината на тиквата. Тук напълних половин тиква. Изчистват се семките и вътрешността се намазва с 1-2 лъжици мед. 2-3 ябълки,1  дюля се режат на малки кубчета, добавя се шепа счукани орехи и по шепа - две микс от сушени плодове . стафиди, сливи /нарязани/, череши, - каквито имаме.

 Овкусяваме ги с 2 - 3.л мед, 1/2 ч.л канела, 1/2 сух джинджифил, капсула ром или малко истински ром. Объркват се и се изсипват в тиквата. Залива се с 1/2 ч.ч. вода. Покрива се с алуминиево фолио. Слага се в тава, защото пуска сок при печенето. Пече се на 200 гр поне час, докато тиквата омекне. Маха се фолиото и се пече още 30-40 минути за да покафенее и хване златиста коричка. Добре е да престои поне 12 часа.

ПП  Използвам предварително накиснати в ром сушени плодове. Винаги имам в буркан такива. Като свършат си правя нова доза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации