21 февруари 2019

Рататуй


Рататуй по български - с италиански послевкус 😊

ПРЕЗ ПОСТИ СЕ ПРАВИ БЕЗ МОЦАРЕЛАТА!!!
За 4 порции - дълбока тава с размер 28 см
Време за приготвяне: 2 до 4 часа с печенето.
😊
За съкращаване времето на готвене, доматеният сос и патладжанът да се приготвят предния ден.

Продукти:

🥒1 тиквичка - средна големина - ок 350 гр. 
🍆 2- 3  бр. патладжани- среден размер/около 500 гр/, 
🥕1 голяма червена чушка, 
🌶1 голяма зелена чушка, 
🧅1 голяма глава лук, 
🍅1 голям домат,
🥔 1 средно голям картоф, 
🧄 чесън, 
🌿 босилек, риган, лют червен пипер,
🍋 2 пакетчета моцарела/1 пакетче -125 гр. моцарела/
🍅 КОНСЕРВА ДОМАТИ - 800ГР

Доматен сос
- 3-4 скилидки чесън се задушават на тих огън в зехтин, добавя се консерва - 800 гр с домати, вари се до сгъстяване, овкусява се с босилек, магданоз, лют пипер. 🔻 Ако е възможно, за улеснение да се направи от предния ден! През лятото може да се направи и с пресни домати/
🍺

🍄 Приготвяне:

Фурната се загрява на 180 гр.
🍆 Патладжанът се нарязва на кръгчета с широчина 1 пръст. Осолява се и се оставя да постои 15-30 минути. Измива се. Подсушава се и се нарежда в тавичка намазана със зехтин. Овкусява се с риган. Запича се за 15 минути във фурната- 🔻 Ако е възможно, за улеснение да се направи от предния ден! /

🥒Тиквичката - нарязва се на кръгчета и леко се осолява .
🧅 Чушките, лукът, доматът, се нарязват на кръгчета с дебелина 1 пръст.
🧅 Моцарелата се нарязва на тънки кръгчета и се овкусява с малко сол, босилек и риган. 
🧅 Картофът си нарязва на много тънки кръгчета.
🧅 Доматеният сос се изсипва на дъното на тавичката в която ще печем. 
🧅 Започваме реденето на кръгчетата от зеленчуци и моцарела, изправени едно до друго, като ги редуваме. Става бързо, ако са нарязани по групи в чинии. 
Правим последователно малки кулички и ги нареждаме в тавата. 
Ако някой продукт свърши, продължаваме без него. 
Ако някой зеленчук остане - разпределяме го в тавата между вече наредените в кръг зеленчуци.
🧅 Счукваме 2-3 скилидки чесън, смесваме ги с 3-4 лъжици зехтин и щипка сол и намазваме зеленчуците. 
🧅Поръсваме с малко риган, босилек и лют червен пипер. Опитваме за сол. /Тиквичките, моцарелата, патладжаните и доматеният сос са вече осолявани , така че аз сол не добавих, но си зависи от вкуса./
🧅 Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага във фурната на 180-200 градуса. Пече се така поне час.
🧅  Когато зеленчуците омекнат, фолиото се маха и се оставя във фуртата за още поне 30 минути да хване лека коричка и цвят.
По желание може да се поръси и с малко кашкавал.
🔻 Следващият път да опитам да го опека в гювечката.
😊ПРЕЗ ПОСТИ СЕ ПРАВИ БЕЗ МОЦАРЕЛАТА И КАШКАВАЛА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации