Постни картофени кюфтенца
постно и вкусно
В някои страни тяхното подобие се нарича и рьощи. Основата е лесна. Състои се от настъргани на едро ренде сурови картофи и ситно нарязан лук, които се овкусяват със сол, магданоз. Спойката е галета. Към тази основа могат да се добавят различни сезонни продукти - праз за празени кюфтенца, тиквичка за тиквани, коприва за копривени, спанак за спаначени , грах, червена чушка и мн. други.
➡➤Виж и Копривени кюфтета
Продукти за 10-12 картофени кюфтенца.
3-4 стари картофа /250 гр./, малка глава лук, 1/2 ч.ч. галета, 1/2 ч.л. чубрица, 1/2 ч.л. сол, 1/2 ч.л. сода, 1/2 ч.л. черен пипер, пресен магданоз.
Приготвяне: Картофите се обелват и настъргват задължително на едрото ренде. Лукът се нарязва много ситно. Смесват се и се овкусяват с чубрица, черен пипер, сол, добавя се и содата. Обърква се. Сместа се поръсва с галетата. Омесва се хубаво. Не бива да е много влажно. Тук е важно колко водни са картофите. С пресни картофи не се получава добре, защото са с високо съдържание на вода. Трябва да наподобява като гъстота смес за кюфтета със кайма. Ако е нужно се добавя още галета. Опитва се и за сол. Престоява 15-20 минути, за да си поеме подправките и галетата да поеме всички сокове. Ако е нужно преди пържене се добавя още малко галета. Виждала съм рецепти в които картофите се изстискват през марля, за да са по-сухи, но аз предпочитам всички съставки на зеленчуците да си останат в ястието.
➡➤Виж и Копривени кюфтета
Няма коментари:
Публикуване на коментар