16 февруари 2019

Постни картофени кюфтенца/ рьощи

Постни картофени кюфтенца 

постно и вкусно

В някои страни тяхното подобие се нарича и рьощи. Основата е лесна. Състои се от настъргани на едро ренде сурови картофи и ситно нарязан лук, които се овкусяват със сол, магданоз. Спойката е галета. Към тази основа могат да се добавят различни сезонни продукти  - праз за празени кюфтенца, тиквичка за тиквани, коприва за копривени, спанак за спаначени , грах, червена чушка и мн. други.
➡➤Виж и      Копривени кюфтета        


Продукти за 10-12 картофени кюфтенца.
3-4 стари картофа /250 гр./, 
малка глава лук, 
1/2 ч.ч. галета, 1/2 ч.л. чубрица,
 1/2 ч.л. сол, 
1/2 ч.л. сода, 
1/2 ч.л. черен пипер, пресен магданоз.

Приготвяне: Картофите се обелват и настъргват задължително на едрото ренде. Лукът се нарязва много ситно. Смесват се и се овкусяват с чубрица, черен пипер, сол, добавя се и содата. Обърква се. Сместа се поръсва с галетата. Омесва се хубаво. Не бива да е  много влажно. Тук е важно колко водни са картофите. С пресни картофи не се получава добре, защото са с високо съдържание на вода. Трябва да наподобява като гъстота смес за кюфтета  със кайма. Ако е нужно се добавя още галета. Опитва се и за сол. Престоява 15-20 минути, за да си поеме подправките и галетата да поеме всички сокове. Ако е нужно преди пържене се добавя  още малко галета. Виждала съм рецепти в които картофите се изстискват през марля, за да са по-сухи, но аз предпочитам всички съставки на зеленчуците да си останат в ястието.
Оформят се малки кюфтенца, които се пържат в малко количество мазнина в тиган с незалепващо покритие на силен огън. поднасят се със салата според сезона и предпочитанията. Извън поста може да им се добави натрошено сирене или кашкавал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации