31 март 2019

Слънчогледов сос с тахан и тофу

Слънчогледово песто, декември 2021

Слънчогледово песто
Важно! Нужен ни е блендер.

Продукти:
100 грама суров, белен слънчоглед,  накисва се  от предния ден във студена вода.😉/
 50 гр. тофу,/може и без него/
 2 - 3 л. сусамов тахан,
сокът от 1 лимон, 
2 - 3 л. ароматен зехтин,
 1/2 ч.л. сол, /ако се използва зелев сок, сол не се слага/
 3 - 4 големи скилидки чесън, 
магданоз за украса и свежест, 
около 100 мл студена вода/  зелев сок или сок от ферменти 😊.
 
2021 - черен пипер, шепа тиквани семки,
1 с.л. маково семе,
 1 с.л. чия,
пушен пипер,
лют пипер.
Приготвяне: 

🍯 Таханът, сокът от лимона и пасираният чесън, разбиваме до бяла, кремообразна смес. Добавяме ималко от зелевия сок/вода/.
🍯 Добавяме  слънчогледа. Разбиваме отново за около минута. 🍯 Сместа се сгъстява, но все още има цели слънчогледови семки. 
🍯  Добавяме част от водата /зелев сок/. Разбиваме отново.  
🍯 Сместа е много гъста и все още има цели слънчогледови семки. 
🍯 Сипваме отново вода. Разбиваме отново за минута - две. Сместа побелява постепенно.
🍯 Ако е много гъсто, добавяме още вода и разбиваме, докато се получи бял пухкав крем без следи от слънчоглед. 
🍯 Прибавяме тофуто и  разбиваме.
🍯  Опитваме за сол. 
🍯 Отгоре заливаме с  ароматен зехтин, поръсваме с червен пипер. 
🍯 Накрая може да сложим и  малко магданоз за свежест и красота.
2020 - сок от кисело зеле, мед
2021 - сок от кисело зеле и 1/2 ч.л. мед, без тофу
ПП Може да се направи и без тофу, но соевото сирене прави сместа по-гладка, плътна и нежна. Внимава се с водата, да не стане и много рядко. Има плътност на хумус.
Ако се слага зелев сок, не се добавя сол!
Когато постои  се сгъстява.
Сосът е подходящ за сервиране като предястие, към салати, кюфтенца, зелени баници
→➤ виж   Постна спаначена баница
→➤ виж Постни кюфтенца



ПОСТНО И ВКУСНО!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации