Тесто "Stelli" за пърленки, емпанади и цървулки
Продукти:
💥 250 мл гъст айрян /цвик, вода/- топло!
💥 1 ч.л сол, 50 мл олио /зехтин
💥 1 ч.л. захар /мед/
💥 1 ч.л суха мая
💥 1 ч.л бакпулвер в брашното
💥 1 с.л ракия
💥 2 ч.л. маково семе /може и без него/
Приготвяне:
Замесвам и втасвам тестото в машината за хляб, но може и на ръка.
💥 Пресявам брашното със солта и бакпулвера.
💥 В течността слагам маята, захарта, брашно, разбмесвам за кратко, да се събуди маята - 5-10 минутки.
💥 Добавяме мазнината, ракията, маковото семе, брашното.
💥 Оставяме да се меси и втасва.
💥 Тектурата на тестото трябва да е много мека, но не лепкава.
💥 2 ч.л. маково семе /може и без него/
Приготвяне:
Замесвам и втасвам тестото в машината за хляб, но може и на ръка.
💥 Пресявам брашното със солта и бакпулвера.
💥 В течността слагам маята, захарта, брашно, разбмесвам за кратко, да се събуди маята - 5-10 минутки.
💥 Добавяме мазнината, ракията, маковото семе, брашното.
💥 Оставяме да се меси и втасва.
💥 Тектурата на тестото трябва да е много мека, но не лепкава.
💥 Използвам за
- пърленки,
- емпанади с плънка според желанието и сезона,
- пърленки,
- емпанади с плънка според желанието и сезона,
- цървулки с кашкавал и сирене.
💥 Оформям ги с леко намазнени ръце върху хартия за печене.
💥 Пека върху плочата за пици на вентилатор с долен реотан на 220 градуса.
💥 Изваждам и намазвам с масло. Стават хрупкави отвън и меки отвътре.
💥 Оформям ги с леко намазнени ръце върху хартия за печене.
💥 Пека върху плочата за пици на вентилатор с долен реотан на 220 градуса.
💥 Изваждам и намазвам с масло. Стават хрупкави отвън и меки отвътре.
ПРЕПОРЪКИ: Да не се раздърпва на много тънко- дебелина 1 пръст.
Няма коментари:
Публикуване на коментар