ПИТКИ - БАЛОН / BAZLAMI BALON -
турски питки печени на сач .
По идея на Nefes Canan Özalp с благодарност 😊Продукти за около 15 питки
✅200 мл вода/извън поста -може да се използва суроватка, айрян или друга течност/✅1 непълна с. л. захар
✅2 с. л. зехтин
✅1 суха мая /7 гр /
✅3 - 4 ч.ч. пресято брашно
✅1/2 ч. л. бакпулвер в брашното
✅1 ч. л. сол.
😊 Приготвяне:
✔Замесва се меко, лепнещо тесто. Втасва поне час и половина.
✔ Аз го оставям за една нощ и повече в хладилник, леко намаслено с олио и покрито с фолио да си втасва.
✔ Изважда се от хладилника поне час преди употреба, за да се отпусне.
✔Замесва се меко, лепнещо тесто. Втасва поне час и половина.
✔ Аз го оставям за една нощ и повече в хладилник, леко намаслено с олио и покрито с фолио да си втасва.
✔ Изважда се от хладилника поне час преди употреба, за да се отпусне.
✔ Плота се набрашнява леко и се изсипва тестото.
✔ Важно е да се РЕЖЕ - ДА НЕ СЕ КЪСА! ✔
✔ Режа с нож за тесто на малки колкото мандарина топки.
✔ Всяка топка се точи на около 15 см и се оставя да почине - 15 - 20 мин.
✔ Печене на сач, грил тиган, чугунен тиган или друг незалепващ тиган.
✔ Обръщат се многократно на около 10 секунди, докато започне да се подува, като бухтичка.
✔ Важно е да се РЕЖЕ - ДА НЕ СЕ КЪСА! ✔
✔ Режа с нож за тесто на малки колкото мандарина топки.
✔ Всяка топка се точи на около 15 см и се оставя да почине - 15 - 20 мин.
✔ Печене на сач, грил тиган, чугунен тиган или друг незалепващ тиган.
✔ Обръщат се многократно на около 10 секунди, докато започне да се подува, като бухтичка.
✔ Изважда се и се намазва със зехтин /олио, маргарин, извън поста - масло/.
✔ Може да се поръси с шарена сол.
✔ Поднася се с маслини, лютеница, лютивка, пастет от маслини, сладко, мед или халва и т.н.
✔ Поднася се с маслини, лютеница, лютивка, пастет от маслини, сладко, мед или халва и т.н.
Препоръки:
😊 Да не се отчайваме - не бухват веднага, както бухтички пържени в олио. Започват да се подуват чак след 5-6 обръщания.
😊 Да не се отчайваме - не бухват веднага, както бухтички пържени в олио. Започват да се подуват чак след 5-6 обръщания.
😊Да не се разточва на много тънко.
😊 Ако не се подуят, пак са много вкусни😊
Няма коментари:
Публикуване на коментар