Млечен крем с ягоди / Махлеби с ягодов сос - 2018г
Продукти:800 мл прясно мляко /600 мл мляко + 200 мл вода/10 с.л. захар, 3 с.л. натурално, царевично нишесте, 50 гр краве масло, щипка сол, ванилия, 5-6 капки червена боя за розов цвят на нишестето, 5 с.л. ягодов ликьор
За ягодовия сос с агар-агар : 500 гр. ягоди / може и замразени/, 1 .ч.ч. вода, 100 гр. захар / 5 с.л./, 50 мл. ягодов ликьор /ром, уиски/, 1 ч.л. агар-агар, ванилия
ПРИГОТВЯНЕ: Слагаме млякото да заври със захарта. Нишестето размиваме в судена вода и добавяме с непрекъснато бъркане към млякото. Варим 5-6 минути. Оцветяваме по желание с хранителна боя. Овкусяваме със солта, маслото, ванилията и ликьора. Кремът не бива да е много гъст!!!Разсипваме в чаши, но не ги пълним до горе , а оставяме място за ягодовия сос, с който ще ги залеем. Можем във всяка чашка да добавим и бисквитка.Ягодов сос с агар-агар
Ягодите заливаме с 200 мл. вода, 5 с.л. захар и слагаме да бъкнат. Пасираме ги с пасатора. Агара разтваряме в 6-7 с.л. СТУДЕНА ВОДА и бавно добавяме към ягодовия сос. Варим 5-6 минути. Важно!!На агара са му нужни няколко минути варене, за да се активира. Овкусяваме с ванилия и ликьор. Сместта изглежда течна, но когато се охлади на около 40 градуса желира. Изсипваме ягодовия сос върху крема. Охлаждаме. Щом агара желира, крема е готов за сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар