Кифлички със заквасена сметана
Мекички, много вкусни 😊
Продукти - за около 22 кифлички /по 50-60 грама
❎200 гр. заквасена сметана
❎ 1 пак. / 7 гр. / суха мая
❎ 1 с.л. мед ❎ 1 ч.л. бакпулвер в брашното.
❎ 200 мл. прясно мляко
❎ 50 мл. олио /масло/ или смес
❎1 яйце ❎ 1 с.л. сол ❎ 600-700 гр. брашно
❎ 1 с.л. мед ❎ 1 ч.л. бакпулвер в брашното.
❎ 200 мл. прясно мляко
❎ 50 мл. олио /масло/ или смес
❎1 яйце ❎ 1 с.л. сол ❎ 600-700 гр. брашно
Плънка - около 150 гр сирене, 100 извара, 1 яйце
❎ Яйце за намазване, сусам, пармезан, маково семе за поръска.
❎ 50 гр масло за намазване на кифличките преди навиване.
❎ 50 гр масло за намазване на кифличките преди навиване.
Приготвяне:
❎ВАЖНО! Всички продукти са топли/или на стайна температура.
❎Пресяваме брашното с бакпулвера.
❎Смесваме течните съставки - мляко, сметана, мазнина, яйце, мед. Разбъркваме.
❎Към течните съставки добавяме маята и 5-6 лъжици брашно. Разбъркваме.
❎Оставяме да постои десетина минути, да се събуди маята.
❎Към получената кашичка добавяме солта и постепенно брашното.
❎Замесваме меко, нелепнещо тесто.
❎Втасва поне 1 час. Обикновено го оставям в хладилника, да пренощува.
❎Разделяме го на около 22 еднакви топки / около 50 грама топката. /сн. 1
❎Загряваме фурната на 200 градуса.
❎Всяка топка се разточваме в елипсовидна форма. / сн. 2
❎Всяка разточена питка се маже с меко масло.
❎В единият край се слага плънката, а другият се нарязва на 3 - 4 ленти. Прилича на длан на ръка. /СН. 3
❎ Завива се на кифлички. /сн 4
❎ Нареждат се в тава. /сн 5
❎Втасва отново 30-40 минути. /сн 5
❎ Намазват се с разбито яйце.
❎ Поръсва се със сусам, пармезан или маково семе.
❎Печене - 35-40 мин на 180 - 200 гр. / 5 минути на 180 гр. 25 мин на 180 гр /сн 6
❎Смесваме течните съставки - мляко, сметана, мазнина, яйце, мед. Разбъркваме.
❎Към течните съставки добавяме маята и 5-6 лъжици брашно. Разбъркваме.
❎Оставяме да постои десетина минути, да се събуди маята.
❎Към получената кашичка добавяме солта и постепенно брашното.
❎Замесваме меко, нелепнещо тесто.
❎Втасва поне 1 час. Обикновено го оставям в хладилника, да пренощува.
❎Разделяме го на около 22 еднакви топки / около 50 грама топката. /сн. 1
❎Загряваме фурната на 200 градуса.
❎Всяка топка се разточваме в елипсовидна форма. / сн. 2
❎Всяка разточена питка се маже с меко масло.
❎В единият край се слага плънката, а другият се нарязва на 3 - 4 ленти. Прилича на длан на ръка. /СН. 3
❎ Завива се на кифлички. /сн 4
❎ Нареждат се в тава. /сн 5
❎Втасва отново 30-40 минути. /сн 5
❎ Намазват се с разбито яйце.
❎ Поръсва се със сусам, пармезан или маково семе.
❎Печене - 35-40 мин на 180 - 200 гр. / 5 минути на 180 гр. 25 мин на 180 гр /сн 6
Няма коментари:
Публикуване на коментар