31 март 2019

Постна спаначена баница

Постна спаначена баница с тофу и маслини

Продукти:  за 5-6 кори /от дебелите, "Одрински", правоъгълни,печени на сач/
☀ 100 - 150 грама Тофу,
☀  500 гр. спанак
☀  3-4 стръка пресен лук
☀  3-4 стръка пресен чесън
☀  3-4 скилидки стар чесън
☀  2 пера целина
☀  10 -15 маслини
☀  магданоз
☀  риган
☀  1 ч.л. сол
☀  1/2 ч.ч. зехтин
☀  5 - 6 с.л. ориз
☀  1 с.л ябълков оцет
☀  1 ч.л сода
☀  1 с.л брашно



Приготвяне: 
☀  Тофуто се овкусява от предния ден със сол.
☀ Лукът, чесънът, целината се нарязват на дребно. Задушават се в малко от зехтина. ☀ Поръсват се със сол.
☀  Добавяме нарязания спанак.
☀ Когато поомекне, изсипваме ориза, покриваме с капак и оставяме ориза да поомекне и поема соковете.
☀ Натрошаваме тофуто, нарязваме маслините,  ригана и магданоза на дребно. Объркваме в спаначената смес. Опитваме за сол.
☀  Оставяме да се охлади.
☀  Кипваме содата в оцета, добавяме 50 мл вода, брашното, щипка сол. Правим рядка, гладка каша.
☀  Разстиламе кората, напръскваме с 2-3 л от кашичката, 1 л. зехтин, 1/6 от плънката. 
☀  Завиваме на стегнато руло. Нареждаме в намазнена тавичка. Така и с останалите кори.
☀  Мажем корите с кашичката и малко зехтин.
☀  Печем на 200 гр. 10 минути, намаляме на 180 за още 20 - 30  минути до златист загар. ☀ Готовата баница поръсваме със студена вода и покриваме с кърпа, за да омекне. Изваждаме върху кърпа и решетка, за да не се овлажни отдолу.
☀  Сервираме със салата, слънчогледово песто, лютеница или доматен сос.
ПП Може и без тофу. Да се увеличи ориза и маслините.
⇢ Извън поста може да се направи със саламурено сирене, малко краве масло и кисело мляко - вместо вода.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации