Постна спаначена баница с тофу и маслини
Продукти: за 5-6 кори /от дебелите, "Одрински", правоъгълни,печени на сач/☀ 100 - 150 грама Тофу,
☀ 500 гр. спанак
☀ 3-4 стръка пресен лук
☀ 3-4 стръка пресен чесън
☀ 3-4 скилидки стар чесън
☀ 2 пера целина
☀ риган
☀ 1 ч.л. сол
☀ 1/2 ч.ч. зехтин
☀ 5 - 6 с.л. ориз
☀ 1 с.л ябълков оцет
☀ 1 ч.л сода
☀ 1 с.л брашно
☀ 1 с.л ябълков оцет
☀ 1 ч.л сода
☀ 1 с.л брашно
☀ Тофуто се овкусява от предния ден със сол.
☀ Лукът, чесънът, целината се нарязват на дребно. Задушават се в малко от зехтина. ☀ Поръсват се със сол.
☀ Лукът, чесънът, целината се нарязват на дребно. Задушават се в малко от зехтина. ☀ Поръсват се със сол.
☀ Добавяме нарязания спанак.
☀ Когато поомекне, изсипваме ориза, покриваме с капак и оставяме ориза да поомекне и поема соковете.
☀ Натрошаваме тофуто, нарязваме маслините, ригана и магданоза на дребно. Объркваме в спаначената смес. Опитваме за сол.
☀ Оставяме да се охлади.
☀ Кипваме содата в оцета, добавяме 50 мл вода, брашното, щипка сол. Правим рядка, гладка каша.
☀ Разстиламе кората, напръскваме с 2-3 л от кашичката, 1 л. зехтин, 1/6 от плънката.
☀ Когато поомекне, изсипваме ориза, покриваме с капак и оставяме ориза да поомекне и поема соковете.
☀ Натрошаваме тофуто, нарязваме маслините, ригана и магданоза на дребно. Объркваме в спаначената смес. Опитваме за сол.
☀ Оставяме да се охлади.
☀ Кипваме содата в оцета, добавяме 50 мл вода, брашното, щипка сол. Правим рядка, гладка каша.
☀ Разстиламе кората, напръскваме с 2-3 л от кашичката, 1 л. зехтин, 1/6 от плънката.
☀ Завиваме на стегнато руло. Нареждаме в намазнена тавичка. Така и с останалите кори.
☀ Мажем корите с кашичката и малко зехтин.
☀ Мажем корите с кашичката и малко зехтин.
☀ Печем на 200 гр. 10 минути, намаляме на 180 за още 20 - 30 минути до златист загар. ☀ Готовата баница поръсваме със студена вода и покриваме с кърпа, за да омекне. Изваждаме върху кърпа и решетка, за да не се овлажни отдолу.
☀ Сервираме със салата, слънчогледово песто, лютеница или доматен сос.
ПП Може и без тофу. Да се увеличи ориза и маслините.
⇢ Извън поста може да се направи със саламурено сирене, малко краве масло и кисело мляко - вместо вода.
ПП Може и без тофу. Да се увеличи ориза и маслините.
⇢ Извън поста може да се направи със саламурено сирене, малко краве масло и кисело мляко - вместо вода.
Няма коментари:
Публикуване на коментар