15 март 2019

Картофена фокача с козе сирене и чери домати

Картофена фокача с козе сирене и 🍅 чери домати

по рецепта на bon apeti - https://www.bonapeti.bg/recepti/kartofena-fokacha/

Продукти:
🍅 350 гр. брашно + 1 равна ч.л. бакпулвер
🍅 350 гр картофи
🍅 300 гр. козе сирене
🍅 1ч.л. суха мая
🍅 100 мл хладка вода/от варенето на                          картофите/
🍅 3 с.л зехтин, риган
🍅 3-4 скилидки чесън
🍅 10-15 чери доматчета
🍅 равна ч.л. сол.




Приготвяне:
 👉Сваряваме картофите нарязани на кубчета в подсолена вода. Отцеждаме ги.
 👉Намачкваме ги със зехтина. Оставяме да се охлади.
 👉 Към пресятото с бакпулвера брашно добавяме солта, сухата мая, намачканите картофи,  1 ч.л. риган, 250 грама от натрошено сирене. Разбъркваме.
 👉 Постепенно наливаме топлата вода.
  👉 Замесваме меко, лепнещо тесто.
  👉 Оставяме да втаса до увеличаване на обема.
 👉 Покриваме тавата с хартия за печене.
 👉 Намазваме ръцете си с малко олио, защото тестото е лепкаво.
 👉 Изсипваме го в тавата и с пръсти го разстиламе като правим леки вдлъбнатини.
 👉 Счукваме чесъна на фина паста с малко сол и с пръсти намазваме върху фокачата.
 👉 Поръсваме с риган, останалото сирене.
 👉 Нарязаните на половинки домати, разпределяме равномерно върху тестото, като леко ги притискаме навътре в тестото.
 👉 Поливаме с малко зехтин. Оставяме да постои в тавата докато загрее фурната.
🍅Печем на 200 градуса около 40 минути.
Вкусна е и топла и студена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации