Картофена фокача с козе сирене и 🍅 чери домати
по рецепта на bon apeti - https://www.bonapeti.bg/recepti/kartofena-fokacha/Продукти:
🍅 350 гр. брашно + 1 равна ч.л. бакпулвер
🍅 350 гр картофи
🍅 300 гр. козе сирене
🍅 1ч.л. суха мая
🍅 100 мл хладка вода/от варенето на картофите/
🍅 3 с.л зехтин, риган
🍅 3-4 скилидки чесън
🍅 10-15 чери доматчета
🍅 равна ч.л. сол.
Приготвяне:
👉Сваряваме картофите нарязани на кубчета в подсолена вода. Отцеждаме ги.
👉Намачкваме ги със зехтина. Оставяме да се охлади.
👉 Към пресятото с бакпулвера брашно добавяме солта, сухата мая, намачканите картофи, 1 ч.л. риган, 250 грама от натрошено сирене. Разбъркваме.
👉 Постепенно наливаме топлата вода.
👉 Замесваме меко, лепнещо тесто.
👉Намачкваме ги със зехтина. Оставяме да се охлади.
👉 Към пресятото с бакпулвера брашно добавяме солта, сухата мая, намачканите картофи, 1 ч.л. риган, 250 грама от натрошено сирене. Разбъркваме.
👉 Постепенно наливаме топлата вода.
👉 Замесваме меко, лепнещо тесто.
👉 Оставяме да втаса до увеличаване на обема.
👉 Покриваме тавата с хартия за печене.
👉 Намазваме ръцете си с малко олио, защото тестото е лепкаво.
👉 Изсипваме го в тавата и с пръсти го разстиламе като правим леки вдлъбнатини.
👉 Счукваме чесъна на фина паста с малко сол и с пръсти намазваме върху фокачата.
👉 Поръсваме с риган, останалото сирене.
👉 Нарязаните на половинки домати, разпределяме равномерно върху тестото, като леко ги притискаме навътре в тестото.
👉 Поливаме с малко зехтин. Оставяме да постои в тавата докато загрее фурната.
🍅Печем на 200 градуса около 40 минути.
Вкусна е и топла и студена.
👉 Намазваме ръцете си с малко олио, защото тестото е лепкаво.
👉 Изсипваме го в тавата и с пръсти го разстиламе като правим леки вдлъбнатини.
👉 Счукваме чесъна на фина паста с малко сол и с пръсти намазваме върху фокачата.
👉 Поръсваме с риган, останалото сирене.
👉 Нарязаните на половинки домати, разпределяме равномерно върху тестото, като леко ги притискаме навътре в тестото.
👉 Поливаме с малко зехтин. Оставяме да постои в тавата докато загрее фурната.
🍅Печем на 200 градуса около 40 минути.
Вкусна е и топла и студена.
Няма коментари:
Публикуване на коментар