Постна картофена фокача /питка/ |
март 21
ПОСТНО И ВКУСНО
Наричам ги фокачи, но спокойно можем да им казваме пърленки или питки 😀.
Извън поста може да се добави и сирене.
ВИЖ И ..Картофена фокача с козе сирене и чери домати
ПРОДУКТИ за 3 малки питки /фокачи
🥔 2 картофа /около 250 гр/
🥔 250 - 300 грама брашно за много меко, лепнещо тесто
🥔 3-4 ч зехтин
🥔 100 мл вода от варенето на картофите
🥔 1 ч.л. сол
🥔 1 ч.л. суха мая
🥔1/2 ч. л. захар
🥔 1 ч.л. сух риган
🥔1ч.л. бакпулвер
ПРИГОТВЯНЕ:
🍕 Пресяваме брашното с бакпулвера.
🍕Сваряваме картофите в подсолена вода.
🍕Още горещи ги обелваме и пасираме на гладко пюре. Изстиват.
🍕В 100 мл от водата/хладка/ в която сме варили картофите сипваме 100 гр от брашното, захарта, маята. Разбъркваме на гладка каша. Оставяме да втасва са 20 - 30 мин.
🍕 Добавяме пасираните картофи, солта, останалото брашно, ригана.
🍕 Замесваме меко, лепнещо тесто.
🍕 Втасва 1 час .
🍕 С намаслени ръце, без да месим повече, нарязваме на 3 питки.
🍕 С пръсти ги разстиламе с дебелина 2 -3 см. Да не е много тънко, но не и дебело.
Поръсваме с нарязаните маслини и с пръсти ги притискаме в тестото.Поливаме със зехтин.
🍕 Втасва още 30 мин.
🍕 Печем на 200 гр за 30-40 мин
КАРТОФЕНА ФОКАЧА С МАСЛИНИ |
Няма коментари:
Публикуване на коментар