01 октомври 2018

Добруджанска постна яхния

Добруджанска постна яхния  - печена в гювеч

Продукти: 

2 глави лук,
 1 глава чесън, 
около 1кг чушки /печени/, 
1/2 тиквичка, 
500 грама белени домати / консерва/,
 1/2 чаша ориз,
 люта чушка, 
сол, черен, червен пипер, магданоз, босилек,
 1 ч.ч. гореща вода, 
1/3  ч.ч. зехтин/олио/,
 1 с.л. захар.

Приготвяне: 

Чушките се изпичат, обелват и нарязват на едро.
Лукът, скилидките чесън, тиквичката  се нарязва на ситно. Задушават се в зехтина до прозрачност, добавяме нарязаните на едро чушки. След 2 - 3 минути слагаме ориза и оставяме на тих огън за 3-4 минути. Добавяме нарязаните домати, овкусяваме със сол, захар, черен и червен пипер, 1 люта чушка, разреждаме с 1 ч.ч гореща вода. Щом заври, изсипваме в гювечка, поръсваме с магданоз и босилек. Може да покрием с нарязани на кръгчета домати. Печем около час на 180-200 градуса. Вкусно е и топло и студено. Поднесено с топла чеснова пърленка,  или препечени филийки е уникално вкусно.Ако не постите, оваляйте в малко царевично брашно парче бяло саламурено сирене или тофу и запечете на плоча или тиган. Добавете при поднасяне към яхнията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации