Добруджанска постна яхния - печена в гювеч
Продукти:
2 глави лук,
1 глава чесън,
около 1кг чушки /печени/,
1/2 тиквичка,
500 грама белени домати / консерва/,
1/2 чаша ориз,
люта чушка,
сол, черен, червен пипер, магданоз, босилек,
1 ч.ч. гореща вода,
1/3 ч.ч. зехтин/олио/,
1 с.л. захар.
Приготвяне:
Чушките се изпичат, обелват и нарязват на едро.
Лукът, скилидките чесън, тиквичката се нарязва на ситно. Задушават се в зехтина до прозрачност, добавяме нарязаните на едро чушки. След 2 - 3 минути слагаме ориза и оставяме на тих огън за 3-4 минути. Добавяме нарязаните домати, овкусяваме със сол, захар, черен и червен пипер, 1 люта чушка, разреждаме с 1 ч.ч гореща вода. Щом заври, изсипваме в гювечка, поръсваме с магданоз и босилек. Може да покрием с нарязани на кръгчета домати. Печем около час на 180-200 градуса. Вкусно е и топло и студено. Поднесено с топла чеснова пърленка, или препечени филийки е уникално вкусно.Ако не постите, оваляйте в малко царевично брашно парче бяло саламурено сирене или тофу и запечете на плоча или тиган. Добавете при поднасяне към яхнията.
Лукът, скилидките чесън, тиквичката се нарязва на ситно. Задушават се в зехтина до прозрачност, добавяме нарязаните на едро чушки. След 2 - 3 минути слагаме ориза и оставяме на тих огън за 3-4 минути. Добавяме нарязаните домати, овкусяваме със сол, захар, черен и червен пипер, 1 люта чушка, разреждаме с 1 ч.ч гореща вода. Щом заври, изсипваме в гювечка, поръсваме с магданоз и босилек. Може да покрием с нарязани на кръгчета домати. Печем около час на 180-200 градуса. Вкусно е и топло и студено. Поднесено с топла чеснова пърленка, или препечени филийки е уникално вкусно.Ако не постите, оваляйте в малко царевично брашно парче бяло саламурено сирене или тофу и запечете на плоча или тиган. Добавете при поднасяне към яхнията.
Няма коментари:
Публикуване на коментар