Броколи със сметана и сирена
Продукти за 3 порции:1 глава броколи /около 500 грама/, 1 картоф, 100 гр бяло саламурено сирене, 100 грама кашкавал, 25 гр масло, 200 мл. сметана за готвене, 100 мл заквасена сметана, 1 с.л. брашно, 3-4 скилидки чесън, сол, черен пипер, индийско орехче.
Приготвяне:
Броколите се накъсват на малки розички, картофът се обелва и нарязва на средни кубчета. Сваряват се на пара, като леко се посоляват.
Чесънът се счуква, настъргва се 1/2 индийско орехче, сметаните се смесват и разбиват до хомогенна смес. Добавяме малко брашно, чесъна, индийското орехче, черен пипер, малко сол. Разрежда се с половин чаша бульон от варенето на зеленчуците.
Тавичката се намазва с масло. Изсипват се картофите и броколите. Отгоре се натрошава сиренето, заливат се със сметановата смес. Настъргва се кашкавалът. Пече се на 200 гр. около 30 мин. до зачервяване на кашкавала.
Поднася се със свежа салата и препечени филийки /брускети/.
ПРЕПОРЪКИ
Да се направи в индивидуални малки керамични или глинени съдове /гювечета/.
Може да се добави и 50-100 грама синьо сирене.
Може да се направи и с карфиол, или смесено- карфиол с броколи.
Поднася се горещо.
Няма коментари:
Публикуване на коментар