30 септември 2018

Смокинов сладкиш

Сладкиш със смокини 

Продукти:за форма с размер 26 см  /стъклена, малка/
Карамелен сос:
25 гр. масло, 60 гр. захар, 1 с.л. вода,
300 гр. смокини/около 20 бр. средни по-размер/
За кексовата основа: 200 мл заквасена сметана с кисело мляко /150 мл заквасена сметана + 50 мл кисело мляко /,100 гр. кафява захар, 1/2 ч.л сода /в млякото и сметаната/, 25 грама олио и масло, 120 гр. брашно + 1/2 ч.л. бакпулвер, ванилия, 1/2 ч.л. канела, 1/2 ч.л. сух джинджифил, 1/2 ч.л. смлян карамфил, 10 капки лимонова есенция.
шепа орехи.
Приготвяне: Фурната се загрява на 180 градуса. Тавичката се намазва с масло.
Захарта се карамелизира с маслото и водата. Изсипва се на дъното на тавичката. Отгоре се нареждат разполовените на половинки смокини с разреза надолу.
Сухите съставки се смесват отделно - брашно, бакпулвер, захар, подправки се смесват добре заедно и се добавят към мокрите съставки . Млякото и сметаната се разбиват добре, добавя се содата. Като кипне, разбърква се и се добавя ваниловият екстракт и лимоновата есенция, олиото и размекнатото масло. Постепенно се добавят сухите съставки. Тестото трябва да е гъсто. Малко по-гъсто от кексово. Разстила се върху смокините. Посипва се с нарязани на дребно орехи.
Пече си 45-50 минути на 180 градуса. Като поизстине се обръща.
Важно: Добре е да се сложи хартия за печене, за да се обърне по-лесно след изпичането.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации