25 март 2019

Постни таханови козуначета



Портокалови козуначета с таханов пълнеж "Верка" /с дъх на карамфил и
 канела/😎


     ПРОДУКТИ: 
       За тестото -
✅ 600гр.  брашно
✅ щипка сол
✅ 7 гр суха мая
✅ 1/2 ч.л. бакпулвер в брашното
✅сокът от 4 портокала /около 300 мл
✅1ч.ч. захар
✅1 ч.ч.  зехтин
✅ ½ ч.л. канела
✅½ ч.л. счукан карамфил
✅ 1 лимонова есенция .
✅ Добавих и настъргана кора на 1 портокал.
За плънката:
1/2 ч. тахан
1/2 ч.ч. мед
1/2 черен шоколад  с портокал
✅Бадеми или орехи за поръсване.

Приготвяне:

✔ Брашното се пресява с бакпулвера и щипка сол.
✔ Сухите съставки се смесват отделно от мокрите - брашно, сол, бакпулвер, мая,  захар, канела, карамфил, портокалова кора.
✔ Постепенно се добавят смесени портоколов сок, зехтин, есенция.
✔ Замесва се меко, леко лепкаво тесто.
✔ Разделя се на две топки и се оставя на топло да втасва около 1 час.
✔ Приготвяме плънката, като смесваме равни части тахан със мед за намазване.
✔Настъргваме и 1/2 черен шоколад  за поръсване в плънката.
✔ Първата топка се  разточва се в кръг и се маже с тахан и мед.
 
✔ Поръсва се с настъргания черен шоколад.
✔Нарязва се на 8 триъгълника и се свиват от вътре/от върха на триъгълника/ навън, обратно на свиването на кроасан или кифлички! 
✔ После се свиват на колелце.
✔ Нареждат се в тава върху хартия за печене.
✔ Втасват отново поне 30 минути. 
✔ Поръсва се с  филирани бадеми,  орехи или захар.
✔ Пекат се 25 - 30 мин на 180-200 градуса до златист цвят. 

✔ Веднага се слагат върху решетка, увити в кърпа за да изстинат. 


❗ Уточнения и промени 

❗ Всички продукти да са топли - на стайна температура!

❗ Първото втасване е по-дълго от второто /около 40 мин, зависи колко е топло в стаята/.
❗ Таханът може да се замени с пасирано сладко.
❗ Вкусни са до 2 - дни след изпичането. 
❗  Бързо изсъхват и губят мекотата си.
❗ Да не се препича !!! Става по-твърдо!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации