23 ноември 2021

Щрудел с ябълки и дюля

 Хрупкав постен щрудел с дюля и ябълки
 
Продукти:


🍏 1 пакет фини кори/ за щрудел, баклава
🍏 1 голяма дюля
🍏 4 - 5 ябълки
🍏 1 ч.ч. захар /може и бяла или смес
🍏 1ч.ч. смлени орехи
🍏 1/2 ч.ч.олио / или смес от олио и зехтин
🍏  2 - 3 с. л. галета
🍏 Портокалова есенция/кора от портокал/
🍏 1/2 ч.л. канела
🍏 щипка сол
🍏1-2  шепи едросмлени орехи за поръска.
🍏 шепа ромови стафиди/ черен шоколад

За сиропа: 1 чаша сок от портокал, 1 чаша захар, карамфил, канела, портокалова есенция, щипка лимонтузу.

Приготвяне:

👉 Дюлята се почиства и настъргва. Задушава се за много кратко с 1 с.л. олио и 1с.л. захар на тих огън да поомекне.
👉Ябълките се настъргват.
👉 Смесваме ябълките, дюлята, смлените орехи, галетата, ароматите, солта. Разбъркваме.
👉 Мажем тавата с олио.
👉 Редим - най-отдолу 2 реда кори
👉 Ръсим със захар, олио, поръсваме обилно от плънката.
👉 Отново - кора, захар олио, кора захар олио, плънка.
👉 Т.Е.  2 реда кори - плънка.  
👉 Така докато свърши плънката.
👉Завършваме с 1 кора, поръсваме с едросмлените орехи, покриваме с последната кора.
👉 Нарязваме на правоъгълници.
👉 Печем за 50-60 минути на 160 - 170 градуса/както се пече баклавата.
👉 Когато се зачерви - правим сиропът  - Сокът от портокал, захарта, ароматите се варят за 1-2 минутки.
👉 Щом извадим изпечения щрудел го заливаме с горещия сироп.
👉 Покриваме с кърпа и оставяме да се охлади.

Щруделът става много ароматен, хрупкав, сочен и вкусен.
Да се слага повечко ит сместта.
Орехите на последния ред се изпичат извън плънката и добавят хрупкавост и вкус на десерта.
в плънката може да се добавят ромови стафиди или черен шоколад.

ПОСТНО И ВКУСНО!!

Щрудел с дюли

ДА ВИ Е СЛАДКО!

ВИЖ И ......Постен ябълков щрудел

Тиквеник



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации