Хрупкав постен щрудел с дюля и ябълки
Продукти:
🍏 1 пакет фини кори/ за щрудел, баклава
🍏 1 голяма дюля
🍏 4 - 5 ябълки
🍏 1 ч.ч. захар /може и бяла или смес
🍏 1ч.ч. смлени орехи
🍏 1/2 ч.ч.олио / или смес от олио и зехтин
🍏 2 - 3 с. л. галета
🍏 Портокалова есенция/кора от портокал/
🍏 1/2 ч.л. канела
🍏 щипка сол
🍏1-2 шепи едросмлени орехи за поръска.
🍏 шепа ромови стафиди/ черен шоколад
За сиропа: 1 чаша сок от портокал, 1 чаша захар, карамфил, канела, портокалова есенция, щипка лимонтузу.
Приготвяне:
👉 Дюлята се почиства и настъргва. Задушава се за много кратко с 1 с.л. олио и 1с.л. захар на тих огън да поомекне.
👉Ябълките се настъргват.
👉 Смесваме ябълките, дюлята, смлените орехи, галетата, ароматите, солта. Разбъркваме.
👉 Мажем тавата с олио.
👉 Редим - най-отдолу 2 реда кори
👉 Ръсим със захар, олио, поръсваме обилно от плънката.
👉 Отново - кора, захар олио, кора захар олио, плънка.
👉 Т.Е. 2 реда кори - плънка.
👉 Така докато свърши плънката.
👉Завършваме с 1 кора, поръсваме с едросмлените орехи, покриваме с последната кора.
👉 Нарязваме на правоъгълници.
👉 Печем за 50-60 минути на 160 - 170 градуса/както се пече баклавата.
👉 Когато се зачерви - правим сиропът - Сокът от портокал, захарта, ароматите се варят за 1-2 минутки.
👉 Щом извадим изпечения щрудел го заливаме с горещия сироп.
👉 Покриваме с кърпа и оставяме да се охлади.
Щруделът става много ароматен, хрупкав, сочен и вкусен.
Да се слага повечко ит сместта.
Орехите на последния ред се изпичат извън плънката и добавят хрупкавост и вкус на десерта.
в плънката може да се добавят ромови стафиди или черен шоколад.
ПОСТНО И ВКУСНО!!
ВИЖ И ......Постен ябълков щрудел
Няма коментари:
Публикуване на коментар