16 май 2021

Пролетен венец с аспержи

 По идея и с вдъхновение от Йоли /Зелен пролетен венец


🌿 Венецът е ефектен и много вкусен.
🍃 Подходящ е за предястие и основно ястие.
🌿 Тестото е много вкусно и нежно.

Продукти за 3-4 порции. 1 доза

🍃 масло - 25 г
🌿 течна сметана/или прясно мляко - 60 мл
🍃 брашно - 160 гр
🌿 суха мая - 1 ч.л. 
 🍃 1 яйце


🍃 сол  - 1/2 ч.л.
🌿 захар - 1/2 ч.л.

За плънката:

🍕 1 варено яйце
🍕 50 гр. саламурено сирене
🍕 50 гр. кашкавал
🍕  топено сиренце
🍕 1/2 тиквичка
🍕 6 - 7 аспержи
🍕1/2 броколи
⃝🍕1 стрък пресен лук
🍕1 стрък пресен чесън
🍕 риган, счукан чесън, зехтин
🌿 Продуктите за плънката могат да бъдат разрични, според предпочитанията и вкуса.

Приготвяне:
🍕 Затопляме леко сметаната и маслото.
🍕 Добавяме захарта и малко брашно. Правим кашичка, за да се активизира маята.
🍕 След 10-15 минути добавяме останалото брашно и солта. Замесваме меко тесто. 
🍕 Оставяме да втаса за 30 - 60 минути, докато приготвяме плънката
🚩Тестото може да се замрази и да се използва на следващия ден!

Приготвяне на плънката:
🍕Броколито и аспержите се бланшират за 2-3 минути във вряща, подсолена вода.
🍕 Веднага през гевгир се охлаждат, за да спре процеса на готвене.
🍕 Мариноват се със 5 - 6 лъжици зехтин, счукан чесън,



пресен риган, черен пипер, нарязаните на ситно пресен чесън и пресен лук.
🚩Зеленчуците могат да останат затворени в кутия,  в хладилник до следващия ден!
🍕 Тиквичката се нарязва на много тънко с белачка за картофи, осолява се, за да си пусне водата, подсушава се.
🍕 Яйцата се настъргват и смесват със сиренето. Кашкавала се нарязва на малки парченца.
🍕 Тестото се разстила в кръг върху лист хартия за печене. Може и само с  ръце.
🍕 Маринованите зеленчуци се нареждат в края

на кръга. Отгоре се нареждат яйцата и кашкавала. Залива се с 1 - 2 л зехтин.
вътрешният кръг се реже на четвъртинки, а после на осминки.
🍕 Големият венец режа на 12 триъгълника 
🍕 Всяко парченце се обръща отвътре навън върху плънката. 
намазва се с яйце, поръсва се с маково семе или сусам.
🍕 Печем до готовност /30-минути/ на 200 градуса.
🍕  След изваждане отново се поръсва със зехтин.

Венеца е вкусен и топъл и студен.

Приговям тройна доза за вечеря на 6 - 7 човека. Стават два големи венеца с диаметър 30 см/ - за голямата черна тава.
Режа на 12 парчета.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации