10 декември 2023

Тиквеник

 Тиквеник 

ПРОДУКТИ:
 
🍂 1 кг тиква
🍂 1 ч. ч. захар
🍂 1 ч.ч.  олио
🍂 1 ч.ч. едросмлени орехи
🍂 1 пакет /400 гр. фини кори за баклава
🍂 1 ч.л. канела
🍂 ванилия

СИРОП:  

        🍂 1 ч.ч. сок от  1 портокал/мандарини 
        🍂 лимонова есенция
        🍂1/2 ч.ч. захар
        🍂ванилия
Сокът и захарта завират. Добавяме лимоновата есенция и ванилията. Прецеждаме. Изстива.


ПРИГОТВЯНЕ:

🍂 Тиквата се настъргва на едрото ренде.
🍂 Задушава се в 1/2 ч.ч олио.
🍂 Добавят се 3-4 с.л. захар, канелата, ванилия. Изстива.
🍂 ИЗПОЛЗВАМЕ 2 КОРИ ЗА ЕДНА ПУРИЧКА:
        
🍂 Първата кора  - поръсваме с 1 лъжица захар, 1 лъжица орехи, 1 лъжица олио.
        🍂 Слагаме отгоре втората кора. Поръсваме с 1 лъжица захар . Разпределяме от тиквата. Навиваме на стегнато руло.
        🍂 Така навиваме всички кори.
        🍂 Намазваме с четка останалата мазнина.
        
🍂 Печем 40 мин. на 180 градуса.
        🍂Изстива.
        🍂Сиропираме студен тиквеник със студен сироп.
         🍂 Добре е да престои поне 1 нощ преди сервиране.

П П Да не се пести от плънка в пуричките! 

ПОСТНО И ВКУСНО!
💓💙💚💛💜💓💜💛💚💙💗
ДА ВИ Е СЛАДКО!








        



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации