Картофени соленки
ПРОДУКТИ:
⇒ 500 гр картофи
⇒ 350 гр брашно
⇒ 1 ч.л бакпулвер
⇒ 100 гр кашкавал
⇒ 100 гр сирене
⇒ 1 ч.л. сол
⇒ 3 щипки сух риган
⇒ черен пипер
⇒ 1 ч.л. суха мая
⇒ 1 яйце
⇒ 50 гр краве масло
⇒ 50 мл олио
ПРИГОТВЯНЕ:
⇒ От маята, малко хладка вода, 1 ч.л. мед, 2-3 с.л. брашно се прави кашичка, за да шупне маята.
⇒ Картофите се сваряват с малко сол.
⇒ Още горещи се обелват и намачкват с кравето масло и олиото.
⇒ Брашното се пресява с бакпулвера.
⇒ Когато картофите и маслото поизстинат добавяме кашичката с мая, яйцето, солта, натрошеното сирене, настъргания кашкавал, брашното.
⇒ Замесваме меко, лепнещо тесто.
⇒ Покриваме с фолио и кърпа и оставяме да втаса поне за час.
⇒ Покриваме тава с хартия за печене.
⇒ Намазваме малка лъжица за сладолед /или голяма супена лъжица/ с олио, загребваме от тестото и поставяме в тавата.
⇒ Поръсваме соленките със сусам и маково семе.
⇒ Печем 30 - 40 минути на 180 гр.
ПП тестото е много меко и лепнещо. Това прави соленките много меки и нежни след изпичане. Може да се увеличи брашното, но тогава се получават плътни картофени хлебчета и вкусът е по хлебен!
КАРТОФЕНИ СОЛЕНКИ |
Няма коментари:
Публикуване на коментар