Топла есенна салата с патладжан
Есенна салата с патладжан |
🍆 2 сини патладжана
🍆 3 - 4 червени чушки
🍆 3 - 4 зелени чушки
🍆 3 - 4 жълти чушки
🍆 200 гр чери домати
🍆 2 моркова
🍆 чесън /5-10 скилидки според вкуса/
🍆 магданоз, босилек
🍆 1 лимон
🍆 1/2 чаша булгур / или кус - кус
🍆 пресен босилек / или сух
🍆 1/2 ч.ч. зехтин
🍆 200 гр козе сирене /или друго, извън поста.
ПРИГОТВЯНЕ:
🍆 Патладжанът се обелва. Нарязва се на пръчеци /жулиени/. Осолява се и се оставя в гевгир за 20-30 минути. Измива се с вода и се подсушава.
🍆 Бугура се залива с вода 1 към 2, овкусява се със щипка сол и 1/2 ч.л. сух чесън . Щом заври, котлона се изключва. Оставя се да изстине под похлупак. /
🍆 Морковът и чушките се почистват и също се нарязват на пръчици /жулиени/.
🍆 Чесънът се счуква, магданозът и босилекът се нарязват.
🍆 Вече охладеният булгур се слага на дъното на купата за салатата.
🍆 Пържим на етапи чушките, морковите, патладжана в зехтин.
🍆 Изваждаме ги при булгура и всеки ред овкусяваме с чесън, магданоз, босилек.
🍆 Заливаме с лимонов сок.
🍆 Оставяме да престои поне час преди сервирането.
🍆Добавяме нарязаните на половинки чери домати и нарязаното на кубчета сирене.
🍆 ПП Може да се направи и предната вечер - без доматите и сиренето.
Няма коментари:
Публикуване на коментар