По идея на ....Тутманик „Бон Апети“
Тутманик "Бон Апети" |
ПРОДУКТИ:
Всички продукти да са на стайна температура!
✅300 мл прясно мляко, 100 мл кисело мляко, или равни части от двете общо 400мл./
✅30 гр. масло
✅1 яйце, / може и без него/
✅1 с. л. ракия
✅1 ч.л. сол
✅1 ч.л. захар
✅1 ч. л бакпулвер
✅1/2 кубче прясна мая или , 1 ч.л ч.л суха,
✅ 600 -700 грама брашно
✅ 40 грама масло за потапяне на питките.
✅ 1/2 яйце за намазване
✅ЗА ПЛЪНКАТА: 400 гр. смес от сирене и извара, 1/2 яйце
ПРИГОТВЯНЕ:
✔ Брашното се пресява.
✔Прясното мляко се затопля със захарта и маслото.
✔ Добавя се киселото мляко, яйцето. Разбърква се.
✔ Добавя се ракията.
✔ Постепенно се добавя част от брашното и маята. Прави се каша.
✔ Оставя се да шупне за около 30 мин.
✔ Добавя се останалото брашно смесено с бакпулвера и солта.
✔ Меси се до меко, нелепнещо тесто.
✔ Ако е нужно се добавя още брашно.
✔ Втасва на стайна температура докато удвои обема си - час два.
✔ Тавичка за кекс с дупка се маже обилно с масло.
✔ Готовото тесто се реже на 32 /4:4:2/ еднакви топки.
✔ Всяка топка се раздърпва с ръце на малки питки - като мекички.
✔ Слага се 1 ч. л. от плънката, свива се на топка или розичка.
✔ Потапя се в разтопеното краве масло и се слага във формата за печене.
✔ Втасва отново на топло, докато удвои обема си / поне за час/.
✔ Намазва се с яйце.
✔ Пече се на 180 гр за 40 - 50 до готовност.
ПП...ВАЖНО
1. Тестото може да се замеси от предната вечер или от сутринта и да се остави в хладилник за 5 - 8 часа. Изважда се поне час преди употреба, за да се стопли. Не се премесва.
Няма коментари:
Публикуване на коментар