10 ноември 2018

Меден сладкиш с тиква

Меден сладкиш с тиква


Продукти:
250 грама тиква, настъргана на фино ренде, 250 грама мед - течен, 200 грама брашно, 50 мл олио, 1 с.л какао, 1ч. л. бакпулвер, 1 ч. л. сода, 1 с. л оцет, 1 ванилия, 2 ч.  л. сух джинджифил, 2 ч.л смес от падправки за меденки - канела, карамфил, индийско орехче, анасон, кардамон, лимонова есенция/ кората на 1 лимон или лимонова захар/, шепа ситно нарязани орехи за поръсване, 2 парченца локум нарязан на малки кубчета или около 12 сушени череши за пълнеж. 
Глазура:  2 с.л лимонов сок, 4 с.л пудра захар, ванилия /или готова захарна глазура от Лидл :) /Приготвяне:  Мокрите и сухите съставки се смесват  отделно! Тиквата се настъргва на фино ренде. Смесва се с течния и леко затоплен мед, олиото, содата разтворена в 1 с.л оцет.
В брашното се слагат всички сухи подправки, бакпулвера, какаото и се разбъркват или пресяват. Сухите и мокрите съставки се смесват с енергично разбъркване с дървена лъжица. Сместа е гъста.
Изсипва се в намазана и набрашнена форма с релефни стени. / Използвах две средно големи, за да да не стане в една много дебело!Добавят се няколко парченца нарязан на дребно локум или сушени плодове, притискат се да влязат в тестото. Поръсва се с малко ситно нарязани орехи.
Пече се на 180 гр.  45-50 минути. Изстива. Залива се със захарната глазура. Може да се поръси със захарни пръчици или нарязани на ситно сушени плодове.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации