Мусака от праз
Продукти за 4 порции :
7 пълни с. л. ориз
/1/2 ч.ч /,
1 глава лук,
1 морков,
3- 4 маслини,
парче целина,
5 - 6 скилидки чесън,
2 стръка праз,
1 малък домат,
магданоз, чубрица,
олио, зехтин,
1 ч. л. сол
Заливка:
2 с. л. брашно, 1/2 ч.л. сода + 1 с.л. оцет, на върха на лъжичката сол, , 1/2 ч.л. лют червен пипер, 1/2 ч.л. куркума, 1/2 ч.л. сух чесън, вода за гъсто тесто. /Извън поста водата се заменя с 4-5 с. л. кисело мляко.
ИЗВЪН ПОСТА - Към готовата смес се добавят 50 гр. сирене и 50 грама кашкавал /
Приготвяне: Лукът, чесънът, целината, морковите се нарязват на ситно и се задушават в олиото. Посолява се .Добавя се нарязания на кръгчета праз. Като поомекне празът, добавяме оризът и задушаваме на тих огън за няколко минути, като разбъркваме периодично. Овкусяваме с черен пипер, лют пипер, чубрица и магданоз. Добавяме и нарязани 3 - 4 маслини, нарязания на дребно домат. Изсипваме в тавичката в която ще печем. Заливаме с 1 1/2 чаша гореща вода. Печем 30 мин. на 180 гр. Заливаме със сместа от брашно, вода, сода угасена в 1 с.л оцет и подправки. Заливаме с 1-2 л. зехтин /краве масло извън поста/. печем до златисто. Сервираме със салата според сезона.
Няма коментари:
Публикуване на коментар