11 ноември 2018

Мусака от праз

Мусака от праз


Продукти за  4 порции : 
7 пълни с. л. ориз 
 /1/2 ч.ч /,
 1 глава лук,
 1 морков, 
3- 4 маслини, 
парче целина, 
5 - 6 скилидки чесън, 
2 стръка праз, 
1 малък домат, 
магданоз, чубрица, 
олио, зехтин, 
1 ч. л. сол

Заливка:  
2 с. л. брашно, 1/2 ч.л. сода + 1 с.л. оцет, на върха на лъжичката сол, , 1/2 ч.л. лют червен пипер, 1/2 ч.л. куркума, 1/2 ч.л. сух чесън, вода за гъсто тесто. /Извън поста водата се заменя с 4-5 с. л. кисело мляко. 
ИЗВЪН ПОСТА - Към готовата смес се добавят 50 гр. сирене и 50 грама кашкавал /


Приготвяне:   
Лукът, чесънът, целината, морковите се нарязват на ситно и се задушават в олиото. Посолява се .Добавя се нарязания на кръгчета праз. Като поомекне празът, добавяме оризът и задушаваме на тих огън за няколко минути, като разбъркваме периодично. Овкусяваме с черен пипер, лют пипер, чубрица и магданоз. Добавяме и нарязани 3 - 4 маслини, нарязания на дребно домат. Изсипваме в тавичката в която ще печем. Заливаме с 1 1/2 чаша гореща вода. Печем 30 мин. на 180 гр. Заливаме със сместа от брашно, вода, сода угасена в 1 с.л оцет и подправки. Заливаме с 1-2 л. зехтин /краве масло извън поста/. печем до златисто. Сервираме със салата според сезона.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации