05 август 2019

Грис - халва с какао

Продукти за малка правоъгълна тавичка 20х28 см 

1ч.ч. пшенична грис, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио/зехтин/, 3 ч.ч. вода, 1 пълна с.л. какао.
Добавки по желание - ромови стафиди, локум, сушени плодове, орехи.
Приготвяне:
Леко карамелизираме захарта с 2-3 л. вода. Внимаваме да не прегори. Заливаме с 3 ч.ч. вода. Оставяме да заври, добавяме и какаото и варим докато  се разтвори всичката захар. Махаме от огъня. 
В друг съд загряваме олиото и на тънка струя, при непрекъснато бъркане добавяме гриста. Пържим няколко минути до златисто - розово. Заливаме с горещия какаов сироп. Бъркаме енергично. Варим на тих огън до сгъстяване. Овкусяваме с ванилия /портокалова есенция, ром според вкуса/. По желание добавяме 2-3 шепи ромови стафиди, дребни парченца локум. Разбъркваме. Веднага изсипваме в тавичката. Разпределяме равномерно, украсяваме и оставяме да изстине.
Може да се добавят дребни парченца локум, ромови стафиди или други сушени плодове.
Поднасяме на правоъгълни или квадратни парченца.
Какаова грис-халва, март 21


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации