26 август 2019

Домашна лютеница


Домашна лютеница „Севлиево“ 2017/2019
Продукти за двойно печене в голяма дълбока тава – 34/9 см
🍎10 кг червени чушки. Пекът се. Обелват се. Смилат се с блендер или машинка за месо.
🍅 2 буркана по 800 мл доматено пюре / Около 10 кг домати се изваряват предварително до гъсто доматено пюре. Овкусяват се с малко захар и сол/
🍎 5 кг син патладжан. Изпича се и се обелва. Смила се в блендер или машинка за месо
🍅 2 ч.ч. олио /около 300 мл/, може и малко повече.
сол около 3 с.л. – опитва се, да не се пресоли!!
🍎 150 гр мед, 2 с.л. захар за допълнителна сладост, ако е нужно.

🍅 ВАЖНО!
Слагам тавата 34/ 9 см на двата керамични котлона и ги включвам.
Разделям продуктите на две равни части, за по - лесно изпичане!
Сипвам 1 ч. ч олио /около 150-170 мл/ в  тавата. Щом загрее мазнината, изсипвам ½ от чушките да се джъзнат в горещата мазнина. Пържа докато поемат олиото и се  поизпържат. Бърка се енергично, защото залепва. Ако е нужно намалям силата на огъня. Добавям ½  от синия патладжан и продължавам с печенето. Печем около 15 - 20 минути, докато излишната вода се изпари и пюрето прави хубави черти по дъното на тавата. Добавяме и 1 буркан от доматеното пюре.. Оставяме да поври още малко. Бъркаме без прекъсване, за да не залепне или загори. Огъня не бива да е много силен. Овкусяваме с 1 с.л. сол, 70-80 мл мед. Оставяме да поври и опитваме. Добавяме още лъжица захар и сол ако е нужно.
Разсипваме врящата смес внимателно в бурканите и запечатваме. Обръщаме бурканите  с капачките надолу  в кофа или друг дълбок съд и завиваме с кърпа за да вакумират.
По същия начин процедираме и с втората доза.
🍅 ВАЖНО!!!!
За улеснение  и бързина е добре да се прави на етапи  
🍅няколко дни по-рано се изваряват доматите на доматено пюре
2-      🍅 Ден-два по-рано се изпичат чушките и патладжаните.
3-      Така изпичането отнема само 2-3 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации