Домашен сладолед |
Хитринки при приготвянето на домашен сладолед:
1. Ако замразяваме в машина за сладолед е добре
всички продукти да са силно охладени. Самия крем се охлажда допълнително за
поне час преди поставяне в машината.
Така по-бързо се замразява.
2. Предимство на замразяване в машината е голямата
пухкавост и кремообразна структура на сладоледа. Най-добър е резултатът, ако го сервираме веднага. Най-пухкав е до няколко часа след
охлаждането. Престоявайки във фризера става по-плътен и пухкавостта леко спада.
3. Друго предимство на машините за сладолед е
пестенето на време за приготвяне. Сладоледът е готов до два часа от началото на
приготвянето, защото се охлажда бързо.
4.
Макар моята машина да е 1 литър, реално не може
да охлади повече от 700 мл.
5.
Когато се поднася домашен сладолед е добре да се
извади от фризера поне 10-20 минути преди сервиране, за да се отпусне. Домашния
сладолед е по-плътен и твърд от купения, но го превъзхожда с качество и вкус.
Продукти за 1 литър домашен сладолед „Карамел с вишна“
Сладоледът може да се замрази в машина за сладолед, но
огромното му предимство е, че можем да
си го направим и без да разполагаме с машина.
600мл сметана, 1 кофичка 397 мл дулсе де лече, 100 мл вишнев
топинг
За вишневия топинг:
100 гр вишни /може и
замразени/ посипваме със 50 гр захар и 50 мл вода. Варим на тих огън до
сгъстяване. Пасираме с пасатор.
За сладоледа
Разбиваме охладената сметана в студен метален съд на пяна с
карамелизираното кондензирано мляко. Оставяме в хладилника за поне час.
Замразяваме на два пъти в машината за сладолед.
Разсипваме в кутиите за сладолед, като на пластове добавяме
по лъжица две от вишневия топинг и с
лъжица или дървен шиш леко размесваме със сладоледа. Оставяме във фризера.
Получават се красиви пластове от сладолед и вишнев сироп.
Ако нямаме машина за сладолед, готовия разбит на пяна крем
разсипваме директно в кутиите, като на пластове добавяме към крема от вишневия
топинг. Поставяме директно във фризера. не е нужно да разбъркваме. След около
12 часа имаме готов замразен крем.
Няма коментари:
Публикуване на коментар