26 август 2019

Домашен сладолед "Карамел с вишни"


Домашен сладолед

Хитринки при приготвянето на домашен сладолед:

1. Ако замразяваме в машина за сладолед е добре всички продукти да са силно охладени. Самия крем се охлажда допълнително за поне час преди поставяне в  машината. Така по-бързо се замразява. 
2. Предимство на замразяване в машината е голямата пухкавост и кремообразна структура на сладоледа. Най-добър е резултатът,  ако го сервираме веднага.  Най-пухкав е до няколко часа след охлаждането. Престоявайки във фризера става по-плътен и пухкавостта леко спада.
3. Друго предимство на машините за сладолед е пестенето на време за приготвяне. Сладоледът е готов до два часа от началото на приготвянето, защото се охлажда бързо.
4.       Макар моята машина да е 1 литър, реално не може да охлади повече от 700 мл.
5.       Когато се поднася домашен сладолед е добре да се извади от фризера поне 10-20 минути преди сервиране, за да се отпусне. Домашния сладолед е по-плътен и твърд от купения, но го превъзхожда с качество и вкус.

Продукти за 1 литър домашен сладолед „Карамел с вишна“
Сладоледът може да се замрази в машина за сладолед, но огромното му предимство е,  че можем да си го направим и без да разполагаме с машина.
600мл сметана, 1 кофичка 397 мл дулсе де лече, 100 мл вишнев топинг
За вишневия топинг:
100  гр вишни /може и замразени/ посипваме със 50 гр захар и 50 мл вода. Варим на тих огън до сгъстяване. Пасираме с пасатор.
За сладоледа
Разбиваме охладената сметана в студен метален съд на пяна с карамелизираното кондензирано мляко. Оставяме в хладилника за поне час. Замразяваме на два пъти в машината за сладолед.
Разсипваме в кутиите за сладолед, като на пластове добавяме по лъжица две от вишневия  топинг и с лъжица или дървен шиш леко размесваме със сладоледа. Оставяме във фризера. Получават се красиви пластове от сладолед и вишнев сироп.
Ако нямаме машина за сладолед, готовия разбит на пяна крем разсипваме директно в кутиите, като на пластове добавяме към крема от вишневия топинг. Поставяме директно във фризера. не е нужно да разбъркваме. След около 12 часа имаме готов замразен крем.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации