02 август 2019

Бугаца - сладка гръцка баница (Μπουγάτσα)

 by Stelli 2019

Квадратна стъклена тава, 22х22 см или тава -  квадратна с падащо дъно -  Джейми Оливър
Продукти: 10 листа фини кори за баница500 мл краве мляко, 7 с.л. захар, 50 гр краве масло, 2 с. л. нишесте ванилия или без аромат, 2 с.л пшенична грис, 1/2 ч.л. канела, щипка сол,  1 капсула лимонова есенция, ванилия, ванилова
пудра захар за поръсване, 1/2 чаша шоколодов дропс "Лидъл"/или 100 грама черен шоколад, нарязан на дребно/, 1 кутийка коктейлни череши "Лидъл"
Приготвяне:
Слагаме млякото със захарта да заври. Гриста и нишестето разтваряме в малко студена вода на кашичка. Изсипваме на тънка струя в млякото и бъркаме с телена бъркалка до сгъстяване. Варим  3-4 минути. Махаме от огъня. Добавяме кравето масло,  ванилията и лимоновата есенция. Мажем тавата с краве масло и редим корите на кръст, като ги оставим да излязат от тавата. Всяка кора ръсим с разтопено масло. Когато млечната смес поизстине, изсипваме 1/2 от нея в тавата върху корите. Поръсваме с половината шоколад и черешите. Покриваме с останалата смес и отново шоколад и череши. Завиваме с останалите кори, като пакетче.Поръсваме с разтопено масло. Печем на 200градуса до златисто /около 30 минути/. Когато изстине се поръсва с пудра захар и канела. Сервира се на малки квадратни парчета.
2 вариант - вместо шоколад се използват портокалови корички и портокалова есенция.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации