Чийзкейк с къпини |
По идея и вдъхновение от Ягодов чийзкейк на Йоли
За основата:
🍋150 грама маслени бисквити /бишкоти или други, каквито има /50-100 грама лешници, орехи или смес / с лешници е най-ароматно :)
🍋 70 гр краве масло,
🍋 1 с.л. мед /може и без нея/
За пълнежа :
За пълнежа :
🍋 150 гр прясна извара /извара за готвене на Лидъл/или рикота,
🍋200 гр крема сирене /виж идея за Домашно крем сирене/,
🍋2 яйца,
🍋 80 гр захар,
🍋 лимонова есенция, кората на 1 лимон.
🍋2 яйца,
🍋 80 гр захар,
🍋 лимонова есенция, кората на 1 лимон.
2021 - с маскарпоне / 200 гр малка кутийка/и заквасена сметана/200гр малка кутийка/Великолепно!
ПП за пълнежа може да се използва и заквасена сметана вместо крем сирене, или разрлични комбинации от трите продукта, стига общото количество да не надхвърля 400 гр
ПП за пълнежа може да се използва и заквасена сметана вместо крем сирене, или разрлични комбинации от трите продукта, стига общото количество да не надхвърля 400 гр
За топинга: 500 гр къпини, 300гр захар, 50 мл вода, 1 непълна ч.л. агар - агар.
Поръсваме къпините със захарта, заливаме с вода и оставяме да поври, за да омекнат плодовете. Нужно е да се претрие през цедка, за да се махнат семчиците и твърдата вътрешност на къпините. Може да се направи и ден предварително. Сгъстява се с агара, когато тортата е готова непосредствено преди употреба.
Приготвяне: 1. Включваме фурната на 160 градуса.
2. Правим основата, като в блендера смиламе ядките, бисквитите и маслото.
3. Застиламе основата на тавата и стените с хартия за печене. Изсипваме бисквитената смес и разпределяме равномерно по дъното и стените. Притискаме с чаша с плоско дъно. Оставяме в хладилник докато правим течната смес.
3. Смесваме внимателно изварата с крема сиренето, яйцата и захарта. добавяме и ароматите. Внимаваме и не бъркаме много, защото сместа става рядка и при печене може да се напука. Изсипваме върху бисквитите.
4. Печем на 160 - 170 градуса около 40-50 минути. Изваждаме и оставяме да се охлади. Заливаме с топинга.
Няма коментари:
Публикуване на коментар