10 март 2022

Постна яхния с нахут и зеле

 Постна яхния с нахут и зеле

Яхния с нахут и зеле
Продуктите могат да варират в зависимост от това с какво разполагаме ...

 ✅1/2 ч.ч. олио,
 ✅1 глава лук,
 ✅5 - 6 скилидки чесън,
 ✅1 морков,
 ✅1 картоф,
 ✅парче целина,
 ✅200 гр карфиол,
 ✅100 гр грах,
 ✅100 гр  прясно зеле,
 ✅1/2 тиквичка,
 ✅ 5-6 чери доматчета,
 ✅200 гр сварен нахут,
✅ сол, черен пипер, лют пипер, средиземноморска подправка от домати и билки/Kotanyi/, 
✅ пресен магданоз.

Пригонвяне:
⸎ Загряваме олиото.
⸎ Задушаваме нарязаните на едро - лук, чесън, моркови, целина, картоф.
⸎ Добавяме розичките от карфиол, нарязаното на едро зеле.
⸎ Като поомекнат слагаме граха, тиквичката и нахута.
⸎ Разбъркваме.
⸎ Овкусямаме със сол, черен пипер, лют пипер, средиземноморската подправка.
⸎ Заливаме с гореща вода /зеленчуков бульон/. Зеленчуците да се покрият, но да не плуват във вода.
⸎ Изсипваме в гювечка и печем във фурната 30 минути на 180 градуса.
⸎ Добавяме разполвените чери домати, магданоза.
⸎ Изключваме фурната и оставяме яхнията вътре за още 15 минути.
 

 Сервира се с препечени филийки и Постна салата от кус-кус и кисели краставички

ПП Готвя в чугунената тенджера - 1 съд от началото до края.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации