25 януари 2022

Лимонов чийзкейк с глазура

 

Лимонов чийзкейк

🍋Лимонов чийзкейк с глазура

     Продукти за форма 20 см на Джейми Оливър

     За основата: 

    🍋150 грама маслени бисквити /бишкоти или други, каквито има
    🍋 100 грама лешници, орехи или смес / с лешници е най-ароматно 
     🍋 70 гр краве масло
     🍋 1 с.л. мед

     




За пълнежа :

 🍋 200 гр маскарпоне
 🍋 200 гр крема сирене /виж идея за Домашно крем сирене/,
🍋 2 яйца,
🍋 80 гр захар,
🍋 лимонова есенция,
🍋 настърганата кора на 1 лимон.
🍋 сокът от 1 лимон
🍋 ванилия
 
ПП за пълнежа може  разрлични комбинации от извара рикота и крема сирене. 

За лимоновата глазура:
 

300 мл вода, 100гр бяла захар, Сокът и кората на 1 чимон,  1 непълна  ч.л.  агар - агар, жълта сладкарска боя.
Бъкваме водата, захарта, лимоновият сок и лимоновата кора за 5 минути. Прецеждаме. Добавяме разтвореният в студена вода агар . Варим  агар - агар  3-4 минутки, за да се акгивира. Желира при около 40 градуса, така че преценяваме кога да го направим и излеем върху чийзкейка. 

Приготвяне:
1. Включваме фурната на 160 градуса.
2. Правим основата, като в блендера смиламе ядките, бисквитите и маслото. 
3. Застиламе основата на тавата и стените с хартия за печене. Изсипваме бисквитената смес и разпределяме равномерно по дъното и стените. Притискаме с чаша с плоско дъно. Оставяме в хладилник докато правим течната смес.
3. Смесваме внимателно крема сиренето  с маскарпонето, яйцата и захарта.
4. Добавяме  ароматите и настърганата лимонова кора.  Изсипваме върху бисквитите.
4. Печем на 160 - 170 градуса около 40-50 минути. Изваждаме и оставяме да се охлади .
4. Заливаме с лимоновата глазура.

          ПП Тук глазурата ми е с карамелен цвят, защото използвах кафява захар. :)
Лимонов чийзкейк


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации