Лимонов чийзкейк |
🍋Лимонов чийзкейк с глазура
Продукти за форма 20 см на Джейми Оливър
За основата:
🍋150 грама маслени бисквити /бишкоти или други, каквито има
🍋 100 грама лешници, орехи или смес / с лешници е най-ароматно
🍋 100 грама лешници, орехи или смес / с лешници е най-ароматно
🍋 70 гр краве масло
🍋 1 с.л. мед
За пълнежа :
За пълнежа :
🍋 200 гр маскарпоне
🍋 200 гр крема сирене /виж идея за Домашно крем сирене/,
🍋 2 яйца,
🍋 80 гр захар,
🍋 лимонова есенция,
🍋 настърганата кора на 1 лимон.
🍋 2 яйца,
🍋 80 гр захар,
🍋 лимонова есенция,
🍋 настърганата кора на 1 лимон.
🍋 сокът от 1 лимон
🍋 ванилия
🍋 ванилия
ПП за пълнежа може разрлични комбинации от извара рикота и крема сирене.
За лимоновата глазура:
300 мл вода, 100гр бяла захар, Сокът и кората на 1 чимон, 1 непълна ч.л. агар - агар, жълта сладкарска боя.
Приготвяне:
За лимоновата глазура:
300 мл вода, 100гр бяла захар, Сокът и кората на 1 чимон, 1 непълна ч.л. агар - агар, жълта сладкарска боя.
Бъкваме водата, захарта, лимоновият сок и лимоновата кора за 5 минути. Прецеждаме. Добавяме разтвореният в студена вода агар . Варим агар - агар 3-4 минутки, за да се акгивира. Желира при около 40 градуса, така че преценяваме кога да го направим и излеем върху чийзкейка.
Приготвяне:
1. Включваме фурната на 160 градуса.
4. Заливаме с лимоновата глазура.
2. Правим основата, като в блендера смиламе ядките, бисквитите и маслото.
3. Застиламе основата на тавата и стените с хартия за печене. Изсипваме бисквитената смес и разпределяме равномерно по дъното и стените. Притискаме с чаша с плоско дъно. Оставяме в хладилник докато правим течната смес.
3. Смесваме внимателно крема сиренето с маскарпонето, яйцата и захарта.
4. Добавяме ароматите и настърганата лимонова кора. Изсипваме върху бисквитите.
4. Печем на 160 - 170 градуса около 40-50 минути. Изваждаме и оставяме да се охлади . 4. Добавяме ароматите и настърганата лимонова кора. Изсипваме върху бисквитите.
4. Заливаме с лимоновата глазура.
ПП Тук глазурата ми е с карамелен цвят, защото използвах кафява захар. :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар