19 декември 2021

Вегетарианско къри

 Къри с ориз и зеленчуци

По идея от.....Thai Red Curry with Vegetables

Продукти за 4 порции

🍚ориз - 1 чаена чаша
🍚 1/2 ч.ч. зехтин
🍚 Зеленчуци по избор според сезона- 1 глава лук, 2-3  моркова,  малко парче целина, 1/4 карфиол, 1 чаша грах, 1 тиквичка, 1 стрък праз, 2 червени и 2 зелени чушки, други

🍚Задължителни продукти!

 🍚 Глава лук, 2 моркова, 5-6 скилидки чесън, 2-3 см пресен джинджифил, 2 с.л. соев сос, сокът от половин лимон, 1 кутийка кокосова мляко, 2 с.л. тайландско къри, 1 ч.л кафява захар

По желание - лют пипер, черен пипер

Приготване: 

🍚 Оризът се измива. Слага се в 3 чаши  студена  вода и се вари с капак на много тих огън , овкусен със 1 с. л зехтин, 2-3 скилидки чесън, кубче зеленчуков бульон

🍚 Всички зеленчуци се нарязват на средно големи пръчици 5-6 см.

🍚 В дълбок тиган сипваме 5 - 6 с. л. зехтин. 

🍚 Слагаме нарязания на дребно лук, счуканият чесън, Настърганият джинджифил.

🍚 Постепенно добавяме  - първо по твърдите продукти - морковите, целината граха, карфиола, тиквичката, праза, чушките.

🍚 Задушаваме до омекването на чушките.


🍚 Добавяме 2 с.л. пикантната къри - паста,  1  с.л кафява захар. Разбъркваме.

🍚 Изсипваме кокосовото мляко. Разбъркваме. 

🍚 Оставяме вкусовете да се смесят на много тих огън за около 15 минутки.

🍚 Овкусяваме с 2 с. л. соев сос и сокът от 1 лимон. Разбъркваме. Спираме котлона.

🍚 Поръсваме с черен пипер, лют пипер , пресен магданоз.

🍚 Свареният ориз се слага в средата на голяма чиния.  Около него, като венец, се подреждат зеленчуците. Залива се обилно със соса.

🍚 За добавка приготвих пикантни соеви хапки.

Постно и вкусно.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации