Празничен зеленчуков тарт, 26.11.21
Спираловиден зеленчуков тарт |
по Зеленчуков тарт на Djuliet
Sears
Форма за тарт - 23 см.
Продукти:
За блата:
• 250гр брашно
• 125гр масло
• 30гр настърган пармезан
• 1 яйце
За пърнежа:
2 големи моркова, 1 патладжан, 2 тиквички, 2-3 печени червени чушки, 1 лимон, 100гр сушени домати, 250гр маскарпоне, 2 яйца, 150гр песто, 50 г чедър / друго твърдо сирене, 50гр пармезан, зехтин.
Приготвяне:
Бисквитената основа може да се направи и ден два по-рано.
1. За да се направи бисквитената основа разтриваме брашното и маслото
между върховете на пръстите си, докато стане като галета. Добавяме настъргания
пармезан и лимонова кора.
2. Добавяме яйцата и бързо оформяме тесто. Ако е нужно добавяме малко
вода.
3. Оставяме да се охлади за 20-30 минути преди употреба.
4. Разточваме тестото на прибл. ½ см дебелина и кръг за форма 23 см.
5. Застиламе формата за тарт с хартия за печене, намазваме с масло. Поставяме масленото тесто във формата за тарт. Покриваме с хартия за печене и отгоре посипваме с едра морска сол. Печем 15
минути. Махаме хартията и солта и печем още 5 минути.
Приготвяне на пълнежа.
1. С мандолина или остър нож режем всички зеленчуци
възможно най-тънко на дълги ленти . Намазваме патладжана с лимон, за да не
покафенее.
2.Запичаме филийките зеленчуци за 3-4 минути, покрити с фолио. Може да се попарят и с гореща вода. Мариноват се в малко
зехтин, сол и черен пипер.
3. Смесваме марскапонето, яйцата, пестото,
чедъра, малко лимонова кора, нарязаните сушени домати, сол и черен
пипер.
4. Изсипваме пълнежа в тарта.
5. Навиваме купчина зеленчуци, за да се оформи спирала за центъра на тарта. Продължаваме да увиваме зеленчуци. получава се ефект на роза. Целия тарт се запълва със зеленчуците.
6. Поливаме тарта със зехтин и поръсваме с пармезан.
7. Печем на 160 градуса за 30-40 мин., докато стегне
пълнежа.
8. Оставяме да се охлади за 15 минути преди сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар