08 декември 2021

Спираловиден зеленчуков тарт

 Празничен зеленчуков тарт, 26.11.21

Спираловиден зеленчуков тарт

 по Зеленчуков тарт на Djuliet Sears

Форма за тарт - 23 см.

Продукти: 
За блата: 

• 250гр брашно
• 125гр масло
•  30гр настърган пармезан
• 1 яйце

За пърнежа:  
2 големи моркова,  1 патладжан, 2 тиквички, 2-3 печени червени чушки, 1 лимон, 100гр сушени домати,  250гр маскарпоне,  2 яйца,  150гр песто,  50 г чедър / друго твърдо сирене,  50гр пармезан, зехтин.
 
Приготвяне: 

Бисквитената основа може да се направи и ден два по-рано.

1. За да се направи бисквитената основа разтриваме  брашното и маслото между върховете на пръстите си, докато стане като галета. Добавяме настъргания пармезан и лимонова кора. 
2. Добавяме яйцата и бързо оформяме тесто. Ако е нужно добавяме малко вода. 
3. Оставяме да се охлади за 20-30 минути преди употреба. 
4. Разточваме тестото на прибл. ½ см  дебелина и кръг за форма 23 см. 
5. Застиламе формата за тарт с хартия за печене, намазваме с масло. Поставяме масленото тесто във формата за тарт.  Покриваме с хартия за печене и отгоре посипваме с едра морска сол.  Печем 15 минути. Махаме хартията и солта и печем още 5 минути.

Приготвяне на пълнежа.

1. С мандолина или остър нож режем всички зеленчуци възможно най-тънко на дълги ленти . Намазваме патладжана с лимон, за да не покафенее.
2.Запичаме  филийките зеленчуци за 3-4  минути, покрити с фолио. Може да се попарят и с гореща вода. Мариноват се в малко зехтин, сол и черен пипер.
3. 
Смесваме марскапонето, яйцата, пестото, чедъра, малко лимонова кора, нарязаните сушени домати, сол и черен пипер.
4. Изсипваме  пълнежа в тарта.
5. Навиваме купчина зеленчуци, за да се оформи спирала за центъра на тарта. Продължаваме да увиваме зеленчуци. получава се  ефект на роза. Целия тарт се запълва със зеленчуците.
6
. Поливаме тарта със зехтин и поръсваме с пармезан.
7
. Печем на 160 градуса за 30-40 мин., докато стегне пълнежа.
8. Оставяме да се охлади за 15 минути преди сервиране.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации