27 февруари 2021

Карамелен "Кален" кекс

МНОГО ВКУСЕН, АРОМАТЕН, ЛЕСЕН ЗА ПРИГОТВЯНЕ СЛАДКИШ.

По идея и вдъхновение на   https://www.sugarsaltmagic.com/caramel-mud-cake/
Форма за торта 22 см /Дж. Оливър-малка/, хартия за печене. 

 
Продукти: 

масло - 115 гр
бял шоколад - 90 гр
брашно 120 гр/ до кексово тесто/
1 ч.л. бакпулвер
яйца -  2 средни
100 гр кафява захар
прясно мляко - 80 мл
2 с.л мед/златен или кленов сироп/
сол - на върха на лъжичката - щипка
ванилия
шепа портокалови корички/по желание/

За карамеления ганаш:

4 с. л. кафява захар, 30 гр. масло, 4 с. л. прясно мляко, 2 с. л. пудра захар.

Приготвяне:

1. Загряваме фурната на 160 градуса.
2. Разтопяваме леко шоколада, меда и маслото на тих огън /микровълнова/, добавяме млякото. Оставяме да се охлади.
3. Смесваме брашното с бакпулвера и солта. Пресяваме.
4. Разбиваме яйцата със захарта на пяна.
5. Смесваме на ниска скорост на миксера яйцата, сухите и мокрите съставки. Ако е нужно добавяме брашно за кексово тесто.
7. Слагаме ванилията и портокаловите корички.
8. Във формата слагаме хартия за печене. Изливаме сместа.
9. Печем 1 час на 160 градуса. Проверяваме с клечка за готовност.
Оставяме във формата за 10 минути , изваждаме върху решетка, за да се охлади.
Докато се охлажда си правим ганаша.

За ганаша смесваме маслото, захарта и млякото и варим 5 - 6 минути на тих огън до разтопяване на захарта и сгъстяване. Шпатулата оставя следи по дъното на съда.

Заливаме и разнасяме ганаша върху сладкиша. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации