27 февруари 2021

Хляб с билки

 

Великолепен хляб, ароматен, вкусен, успешен.

Може да се направи и в постен вариант.

Продукти: 
✅ 500 грама брашно
✅ 300 мл вода /прясно мляко/, айрян
✅ 1 ч.л. сол
✅ 1 ч.л. суха мая
✅ 1/2 ч.л. бакпулвер
✅ 1 ч.л. захар
✅ Билки -  3 - 4 с. л. зехтин, 2 - 3 скилидки  счукан чесън, 1 ч. л. розмарин, връзка магданоз, 1/2 ч. л. чубрица, мащерка. Билките и зехтина се смесват.

Приготвяне:
✔ С част от брашното, захарта и маята правим кашичка и оставяме да втаса за 20-30 минути.
 ✔ Добавяме солта и останалите продукти. замесваме меко тесто.
✔ Втасва на топло поне  1 час .

1. Разточва се / раздърпва се с ръце на правоъгълник. / 1 /
✔Поръсва се с билките и зехтина. /1/

2. Нарязва се на 5 еднакви правоъгълника /2/

✔ 3. Правоъгълниците се нареждат един върху друг. /3 /

 ✔4. Режат се отново на 5 - 6  еднакви парчета. /4/

✔ 5. Всяко парче се обръща с РАЗРЕЗА НАГОРЕ и се слагат едно до друго в тавичка за кекс.

5. 
✔ Втасва отново 30 - 60 минути. 
✔  Пече се 10 мин на 220 гр.  и 40 мин на 180 гр.

✔ Поръсва се със студена вода и се завива в кърпа.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации