10 април 2019

Пълнени червени домати

Пълнени червени домати

Пълнени червени домати
Продукти :
Избираме около 1кг средно - големи домати, сравнително еднакви по размер. Сорт "Рома" е много подходящ, но и всички други стават.
1 - 2 глави лук,
3-4 скилидки чесън, 
парче /резен/ целина,
2-3 стръка пресен лук,
стрък праз,
1/2 чаша ориз,
1 ч.л. брашно 
5-6 маслини без костилката,
  магданоз, босилек, щипка чубрица,  риган, зехтин.


ПП Плънката може да се направи без праз, само с червен лук.
В доматения сос може да се добавят и печени чушки.


Пълнени червени домати с праз и маслини
Приготвяне: 

 Изрязваме калпачето на доматите. Внимателно с лъжичка ги издълбаваме. Изравняваме леко дъното /ако се налага/, за да стоят изправени. Осоляваме ги със щипка сол.
Вътрешността на доматите заедно със скилидка чесън и още 3 - 4 домата се смилат на сос в блендера. Овкусяваме с 1 ч. л червен пипер, риган, босилек, сол.



Нарязваме лука, чесъна, целината, праза   на много дребно и ги задушаваме. Добавяме ориза. Задушаваме още малко. Овкусяваме със сол, щипка риган и заливаме с чашагореща вода. Варим на тих огън,   докато оризът омекне и поеме водата. Добавяме магданозът, щипка чубрица, част от вътрешността на доматите.
!!!ДА СЕ ВНИМАВА, ОРИЗЪТ ДА Е ОМЕКНАЛ, СВАРЕН!
Пълним плътно доматите. Във всяко доматче бодваме маслинка. Поръсваме с брашно и притискаме с капачето. Изсипваме доматения сос в дълбока тава. Ако е останала плънка слагаме и нея. Отгоре нареждаме пълнените домати. Поливаме с 5-6 лъжици ароматен зехтин.
Печем на 180 градуса 30-40 минути до хващане на лек загар. Поръсваме с магданоз.






Пълнени домати март 2021 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации