Приготвяне на домашно масло
- Сваряваме домашно краве мляко.
- Оставяме на студено /хладилник/ за няколко часа, може и за една нощ. Така сметаната се отделя в най-голямо количество.
- Обираме с голяма лъжица сметаната /каймакът/ и слагаме в буркан с винт. Прибираме отново в хладилник.
- Може да се избие и веднага, но може в седмицата и да се допълва за по-голямо количество.
- Когато бурканът се напълни до ½ със сметана доливаме студена вода на 2 пръста от ръба на буркана.
- Затваряме плътно капачката и започваме енергично да разбиваме, докато маслото се отдели на малка топка във водата. /Някои извършват тази процедура с миксер или блендер/.
- Когато маслото се отдели от водата, внимателно изливаме суроватката. Сипваме отново в буркана студена вода, за да се измие добре маслото от белтъчините.
- Отцеждаме
хубаво водата от маслото. Не
изхвърляме суроватката. Използваме за направа на тесто, хляб или ястие.
Маслото е с ниска трайност, но може и да се замрази. Най-вкусно е същия ден.
От него са прави и чрез внимателно изваряване пречистено масло "ГИ"
ВИЖ и ➤Домашно пречистено масло "ГИ"
Няма коментари:
Публикуване на коментар