10 април 2019

Приготвяне на домашно масло


                              Приготвяне на домашно масло

  1. Сваряваме домашно краве мляко. 
  2. Оставяме на студено /хладилник/ за няколко часа, може и за една нощ. Така сметаната се отделя в най-голямо количество. 
  3. Обираме с голяма лъжица сметаната /каймакът/ и слагаме в буркан с винт. Прибираме отново в хладилник.
  4. Може да се избие и веднага, но може в седмицата и да се допълва за по-голямо количество.
  5. Когато бурканът се напълни до  ½ със сметана доливаме студена вода на 2 пръста от ръба на буркана.
  6. Затваряме плътно капачката и започваме енергично да разбиваме, докато маслото се отдели на малка топка във водата. /Някои извършват тази процедура с миксер или блендер/. 
  7.  Когато маслото се отдели от водата, внимателно изливаме суроватката. Сипваме отново в буркана студена вода, за да се измие добре маслото от белтъчините.
  8. Отцеждаме хубаво водата от маслото.   Не изхвърляме суроватката. Използваме за направа на тесто, хляб или ястие. 

    Маслото е с ниска трайност, но може и да се замрази. Най-вкусно е същия ден.

    От него са прави и чрез внимателно изваряване пречистено масло "ГИ" 
                ВИЖ и ➤Домашно пречистено масло "ГИ" 





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации