Приготвяне на домашно пречистено масло „ГИ“
- Нужни са ни две малки тенджери/ касероли / за варене и две тензухени кърпи за прецеждане на маслото
- От 600-700 грама масло излиза около 500 мл пречистено масло.
- Събираме около 500 – 600 гр. масло. Може и да си го замразяваме, докато съберем по-голямо количество.
- Може да се използва и купено масло.
- Слагаме маслото в тенжерата и оставяме да се вари на мноого тих огън- /3 - 4 на котлон с 9 степени/. Разбъркваме от време на време, за да не залепне белтък на дъното.
- Когато течността заври, белтъка се пресича на едри парчета – извара.
- Прецеждаме изварата внимателно през сух тензух поставен върху широка цедка. С лъжица притискаме хубаво изварата, за да се отдели повече от маслото.
- Слагаме отново течността на котлона на много тих огън.
- След около 20 минути се образува пяна, която внимателно, периодично обираме и добавяме към пълномаслената извара.
- Ако е нужно, прецеждаме отново. С прецеждането се отстраняват останалите частици млечен белтък, който може да изгори и да влоши вкуса на маслото.
- Вари се още около 20 минути. Постепенно спира да отделя и пяна. Цветът става меден, кехлибарен.Има приятен аромат на ядки.
- Изключваме котлона. Оставяме маслото на него за още десетина минути.
- Като се охлади малко прецеждаме за последно директно в буркана, в който ще го съхраняваме.
- Така
приготвеното масло е с много приятен млечен вкус и аромат. Има висока трайност. Стои извън хладилника, без да се разваля. Става за готвене и директна
консумация.
Няма коментари:
Публикуване на коментар