10 април 2019

Домашно пречистено масло "ГИ"


Приготвяне на домашно пречистено масло „ГИ“

  • Нужни са ни две малки тенджери/ касероли / за варене и две тензухени кърпи за прецеждане  на маслото
  • От 600-700 грама масло излиза около 500 мл пречистено масло.
Време за приготвяне – час, два.
  1. Събираме около 500 – 600 гр. масло. Може и да си го замразяваме, докато съберем по-голямо количество. 
  2.  Може да се използва и купено масло.
  3. Слагаме маслото в тенжерата и оставяме да се вари на мноого тих огън- /3 - 4 на котлон с 9 степени/. Разбъркваме от време на време, за да не залепне белтък на дъното.
  4. Когато течността заври,  белтъка се пресича на едри парчета – извара.
  5. Прецеждаме изварата  внимателно през сух тензух поставен върху широка цедка. С лъжица притискаме хубаво изварата, за да се отдели повече от маслото.
  6.  Слагаме отново течността на котлона на много тих огън.
  7. След около 20 минути се образува пяна, която внимателно, периодично обираме и добавяме към пълномаслената извара. 
  8. Ако е нужно, прецеждаме отново. С прецеждането се отстраняват останалите частици млечен белтък, който може да изгори и да влоши вкуса на маслото.
  9.   
    Вари се още около 20 минути.  Постепенно спира да отделя и пяна. Цветът става меден, кехлибарен.Има приятен аромат на ядки.
  10.  Изключваме котлона. Оставяме маслото на него за още десетина минути. 
  11. Като се охлади малко прецеждаме за последно директно в буркана, в който ще го съхраняваме.
  12.   Така приготвеното масло е с много приятен млечен вкус и аромат. Има висока трайност. Стои извън хладилника, без да се разваля. Става за готвене и директна консумация. 
                    Виж ⇾ Избиване на домашно масло с буркан

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации