13 август 2018

Тутманик "A la Stelli"

Тутманик "Stelli" -   април 2012

Оценка: Отличен 6 -
  вкусно, лесно, ефектно, предпочитана закуска или вечеря вкъщи.


Продукти:

1ч. ч.ч. вода/200 мл/ се смесва с 3-4 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
1 ч.л. суха мая.
500 гр брашно/фино за баници: 
Плънка: 300 гр сирене

Приготвяне:

 ❗Течните съставки се разбъркват добре и постепенно се добавя брашното.
Замесвасе меко тесто.  Използвам брашно за баници.
❗ Тестото се разделя на три топки и се оставя да втасва от 40 минути до 1 час на топло, поръсено с брашно, завито с кърпа.
Смесваме 50 гр масло с 50 мл. олио.
Натрошаваме около 300 гр. сирене.
Тавата за печене се покрива с хартия за печене или се намазва с мазнина.
Плотът се поръсва с брашно и всяка питка се разточва, после се дърпа  възможно най-дълго за по-тънка кора. Не пречи, ако някъде се накъса. Правим тутманик, не баница.😀
Намазваме разтегленото тесто с мазнина и поръсваме обилно със сирене.
Кората се навива и свива на охлювче.
 Охлювите-питки се нареждат в тавата на разстояние едно от друго, за да не слепнат при печенето. Намазват се с останалата мазнина.
Втасват на топло поне още час.
Печене на 180 гр. за около 40 мин.
🍉ВАЖНО! 
Използвам тесто за баници!.
Преди печене може да се намаже със смес от 1ч.л. брашно, щипка сол и щипка сода, прясно мляко.
 Може да се поръсят със сусам и маково семе.
Вкусен е и топъл и студен.
При нас много рядко остава за другия ден! 😀
Наздраве и да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации