10 март 2020

Ръжени крекери

 февруари 2020

Продукти: 
       Сухи съставки:
🌾1 ч. ч. ръжено брашно
🌾1 ч. ч. типово /или бяло брашно/
🌾 2 с.л нахутено брашно /ако има/
🌾1 ч. л. сол
🌾 1/2 ч. л. бакпулвер
      Мокри съставки:
🌾   1/2 ч. л. зехтин /олио/
🌾 1 настърган морков
🌾1/2 ч. ч. тъмна бира,/ бяло вино или вода/
Семена и ядки: 
🌾2  с. л. смляно ленено семе
🌾 2 с.л сусам
🌾шепа тиквени семки нарязани или смлени на едро
🌾1 шепа лешници/орехи/ слени на едро или нарязани

 ПП Всяка от ядките или семената може да се замени с орехи, бадеми или други.



Приготвяне:
✔ Брашната се пресяват със солта и бакпулвера.
✔ Добавят се ядките. Разбъркват се . 
✔Добавят се течните съставки.
✔Замесва се меко тесто, което е стегнато с консистенция на мек пластелин. Не лепне, но и  не се разпада. Ако е много влажно  се добавят 2 - 3 л. брашно.
✔Тестото се разточва се на тънък лист.
✔Реже се на правоъгълни или триъгълни фигури.
✔Нареждат се върху хартия за печене.
✔ Печене на 180 гр за 20 минути.

ПП 2 Вариант с кисело мляко - Вместо бира се използва с 1/2 ч. ч кисело мляко с 1/2 ч.л сода разтворена в него.
Бакпулвер не се слага.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации