30 март 2021

Пресни картофи с горски гъби и мащерка

 

        Картофи с горски гъби и мащерка    

Постно и вкусно

   🍄Мащерката и чесънът правят тази манджичка много вкусна. Те са задължителна съставка!
  🍄 Използвах замразен микс от горски гъби на Лидъл, но всякаква комбинация от пресни такива е подходяща.
   🍄 В тази рецепта картофите са пресни, но става и със стари.

ПРОДУКТИ - за 3-4 порции

✅1 кг пресни картофи

✅300-400 гр гъби/може и повече😏

✅2 стръка пресен чесън

✅1 ч.л. сол

✅1 червена люта чушка

✅1-2 скилидки стар чесън

✅1 с.л. мащерка

✅1/2 ч.л. черен пипер

✅5 - 6- зехтин/олио

✅5 - 6  лъжици ароматен зехтин

✅ пресен магданоз


2. Добавили сме картофите,
пресния чесън  и мащерката

     
                                 1. Гъбите
ПРИГОТВЯНЕ

✔Загряваме фурната на 200 градуса.
 ✔В съд за готвене изсипваме мазнината.
/ Използвам един съд от началото до края/
✔ Когато мазнината се загрее изсипваме гъбите.
✔ Овкусяваме със сол, нарязания на ситно стар чесън, черен пипер.
✔ Задушаваме докато се изпари водата и гъбите останат на мазнина.
✔ Картофите са измити, почистени и нарязани на едри полумесеци. Добявяме ги към гъбите.Задушаваме ги няколко минутки. Разбъркваме.
✔ Поръсваме с мащерката,  нарязания пресен чесън,                                                                                нарязаната люта чушка. Опитваме за сол.
✔ Слагаме в загрятата фурна. Покриваме с капак или фолио. Печем около час, до омекване на картофите.
✔ Махаме капака и печем още малко.
✔ Когато извадим ястието от фурната, поръсваме с магданоз и поливаме с  ароматен, студенопресован зехтин.

Поднасяме със салата .

ПОСТНО И ВКУСНО! 

ДА ВИ Е СЛАДКО!




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Всички публикации